ACNEWS

Johnson: Nincs döntés újabb korlátozásokról, de ez változhat

A brit kormány nem döntött újabb korlátozások bevezetéséről, de "óráról órára" figyeli a koronavírus-járvány alakulását, és nyitva tartja a további járványellenes intézkedések lehetőségét - mondta hétfő este Boris Johnson miniszterelnök.

Hirdetés
Ad image

A brit kormány nem döntött újabb korlátozások bevezetéséről, de „óráról órára” figyeli a koronavírus-járvány alakulását, és nyitva tartja a további járványellenes intézkedések lehetőségét – mondta hétfő este Boris Johnson miniszterelnök.

Johnson nyilatkozatának közvetlen előzményeként egész délután ülésezett a különleges helyzetekben összehívott, az adott helyzetnek megfelelően változó összetételű tanácskozó testület (COBRA), Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a kormány egészségügyi főtanácsadója részvételével. Az ülésen az omikron koronavírus-változat terjedését és ennek lehetséges következményeit tekintették át.

Nem hivatalos értesülések szerint a kormány tudományos tanácsadó testületei három forgatókönyvet terjesztettek az ülés résztvevői elé: az egyik a jelenlegi korlátozások fenntartását, a másik az emberek közötti távolságtartás előírásainak szigorítását, a harmadik az újabb teljes zárlat elrendelését modellezte.

Az értekezlet utáni nyilatkozatában Boris Johnson egyenes utalást tett arra, hogy a kormány a jelenleg érvényben lévő intézkedéseket tartja helyénvalónak, de nyomatékosan utalt arra, hogy a járványhelyzet folyamatos felülvizsgálat alatt áll, a rendelkezések igen rövid határidővel is változhatnak, és a kormány szükség esetén „habozás nélkül” lépne.

A kormányzó brit Konzervatív Párton belül azonban minden további szigorítás gondolata rendkívüli ellenállásba ütközik, és az elmúlt napokban érvénybe lépett, az omikron variáns terjedésének akadályozását célzó szabályozásokat is a tory frakció évek óta nem tapasztalt méretű lázadása közepette, ellenzéki voksokkal sikerült csak elfogadtatni a londoni alsóházban.

Az intézkedések elleni tiltakozásként a hétvégén lemondott David Frost, a miniszterelnöki hivatal Brexit-ügyekért felelős államtitkára.

Az új szabályozás alapján a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) által kiadott hazai, illetve a brit kormány által elismert külföldi oltási igazolást, vagy frissen elvégzett koronavírus-gyorsteszt negatív eredményét kell felmutatni a belépéshez az éjszakai szórakozóhelyekre és a nagy tömegeket vonzó rendezvényekre.

Emellett ismét kötelezővé vált a maszkok viselése a legtöbb zárt angliai közösségi intézményben, köztük a színházakban és a mozikban. A kormány otthoni munkavégzést is javasol mindazoknak, akik számára ez lehetséges, bár ez nem kötelező erejű.

A COBRA-testület hétfő este véget ért ülése után a brit miniszterelnök elmondta: a kormány továbbra is óvatosságra kéri a lakosságot, és mindenekelőtt arra, hogy mindazok, akik még nem tették meg, adassák be maguknak a koronavírus elleni oltás harmadik adagját. „Elsöprő erejű bizonyítékok” tanúsítják a harmadik dózis védőhatását – hangsúlyozta Boris Johnson.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő esti beszámolója szerint a felnőtt brit lakosságnak több mint a fele már megkapta a harmadik oltási dózist.

A szaktárca közölte: az elmúlt 24 órában egyedül a harmadik vakcinadózisokból 846 466-ot adtak be országszerte, és ezzel megközelítette a 29 milliót azoknak a brit felnőtteknek a száma, akik már megkapták a harmadik oltási adagot.

Mindez azt is jelenti, hogy eddig a felnőtt lakosság 50,4 százalékát oltották be három oltási dózissal.

Az első dózist a 12 éven felüli lakosság 89,5 százaléka, a másodikat 81,8 százalék kapta meg hétfő estig.

Az első, a második és a harmadik oltási adagokból eddig több mint 127,5 millió dózist adtak be az Egyesült Királyságban.

A múlt hét közepe óta – a korábbi 50 ezer körüli napi átlag helyett – 80-90 ezer között mozog az Egyesült Királyság egészében naponta újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződések száma, ugyanakkor a kórházi kezelést igénylő megbetegedéseké ettől messze elmaradó ütemben, jóval laposabb görbét követve emelkedik, a Covid-19 betegség okozta halálozásoké pedig továbbra is folyamatosan csökken.

Hétfőn 44-en, a hétfő este zárult hét napban 786-an haltak meg országszerte Covid-19 betegség miatt. A halálozások heti száma 45-tel, 5,4 százalékkal volt kevesebb, mint a megelőző egy hétben. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés