ACNEWS

Jordániában nyaralók figyelem! Ezért börtönbe kerülhetnek

Ammán, Jordánia fővárosa. Fotó: Pixabay
Ammán, Jordánia fővárosa. Fotó: Pixabay
Senki ne próbáljon meg viccelődni az interneten vallással, vagy a Jordán nemzettel, mert több hónapra rács mögé kerülhet miatta.
Hirdetés
Ad image

Jordániában több hónapos börtönbüntetést és pénzbírságot vonhat maga után bizonyos online tartalmak közzététele egy szombaton elfogadott új törvény értelmében.

A jogszabály alapján olyan internetes bejegyzésekről van szó, amelyek „erkölcstelenségre buzdítanak, sértik a vallást vagy aláássák a nemzeti egységet”. Ez azt is jelenti, hogy kormányellenes vagy sértő mémekért is büntetés járhat. Büntetni fogják azt is, aki rendőrök nevét vagy fényképét teszi közzé az interneten.

Miután a parlament mindkét háza elfogadta, II. Abdalláh jordániai király szombaton írta alá a törvénytervezetet, amely egy hónapon belül hatályba lép. A törvényhozók szándéka szerint az intézkedésre azért van szükség, hogy az online zsarolókat és támadókat meg tudják büntetni. Az ellenzék és jogvédők szerint viszont az új törvény kiterjeszti az állami ellenőrzést a közösségi média felett, akadályozza az információkhoz való szabad hozzáférést, és kriminalizálja a kormányellenes megnyilvánulásokat – írja az MTI.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés