A karácsonyi ünnepek hagyományosan a bőséges étkezésekről szólnak, azután pedig gyakran jön a klasszikus „emésztő” pálinka. Van, aki megszokásból issza, mások azért, mert úgy vélik, segít feldolgozni a nehéz fogásokat.
De vajon tényleg jó választás a magas alkoholtartalmú ital? Táplálkozási szakértők friss megállapításai szerint a digestif, legyen az gyümölcspárlat, gyógynövényes keserű vagy tiszta szesz, inkább mítosz, mint orvosság – írja a Heute.
Az alkohol hatására ugyan ellazul a gyomor izomzata, és szubjektíven csökken a teltségérzet, ám „valójában a magas alkoholtartalmú italok lassítják a gyomorürülést és gátolják az emésztést, mert a szervezet elsősorban az alkohol lebontásával foglalkozik” – mondja Bernhard Mayr főorvos, a gmundeni Salzkammergut Klinikum munkatársa.
Hosszú távon a rendszeres alkoholfogyasztás emésztési zavarokat is előidézhet, és terheli az egészséget. Aki egy nehéz ünnepi étkezés után valóban tenni szeretne az emésztéséért, jobban jár egy könnyű mozgással, például egy sétával, mint a klasszikus snapszszal.
Emellett a tea vagy a víz is hatékonyabban támogatja az emésztést, mint az alkohol. Egy stampedli lehet élvezeti cikk, de nem tekinthető gyógyírnak.



