ACNEWS

Júliustól csak így lehet regisztrálni az új autókat

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Idén nyártól az új autók egy kötelező berendezéssel bővülnek, amik nagy segítségére lesznek a rendőrségnek.
Hirdetés
Ad image

A feketedoboz jórészt a repülőkkel volt eddig kapcsolatos. A berendezés a repüléssel kapcsolatos kulcsfontosságú információk rögzítésére szolgál. Képes ellenállni az extrém körülményeknek, mint a magas hőmérséklet, a nyomás vagy az ütközés. Pontos adatokat ad az események rekonstruálásához, hogy mi vezetett a balesethez, ezáltal az illetékesek további biztonsági fejlesztéseket tudnak végrehajtani a repülés terén.

Éppen ezért akarja az Európai Unió bevezetni a feketedoboz használatát az autókban is. Az Európai Bizottság szerint évente több tízezer autós és utas hal meg balesetben az EU útjain.

Ezekben az esetekben a nyomozóknak főként a baleset helyszínének elemzésére, a tanúvallomásokra vagy a műszerfali kamera felvételeire kell hagyatkozniuk… ha egyáltalán rendelkezésre állnak. Ezek azonban gyakran kétértelmű és tisztázatlan helyzetek, amelyeket nehéz megoldani és bizonyítani.

Ez most megváltozik egy olyan rendelettel, amely idén júliustól előírja, hogy az Európai Unióban minden újonnan nyilvántartásba vett autót alapból fel kell szerelni eseményadat-felvevővel (EDR), vagyis fekete dobozzal. Az EU 2022. január 26-tól kezdte bevezetni a rendeletet, ami idén július 7-től már minden új autóra vonatkozni fog – írja a TopSpeed.

A követelmény az M1 kategóriájú személygépkocsikra vonatkozik, valamint az N1 kategóriájú haszongépjárművekre, beleértve a 3500 kg-nál kisebb tömegű kisteherautókat és furgonokat. Ez az újítás csak az új modellekre vonatkozik, a régebbi autókra nem. A szakértők előrejelzése szerint 2038-ra ezek a biztonsági intézkedések akár 25 000 emberéletet is megmenthetnek az európai utakon.

A repülőgépekben elhelyezett feketedobozokkal ellentétben az autókban lévők nem rögzítik majd a hangot, emellett minden személyes adat védve lesz a manipulációval szemben. A készülék nem lesz kapcsolatban semmilyen távoli rendszerrel – az adatokat csak azt követően lehet belőle kiolvasni, ha a feketedobozt kiszerelték a járműből.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés