ACNEWS

Kaczynski: A konfliktus gazdasági értelemben már globális

Az ukrajnai háború bizonyos értelemben már európai, sőt globális jelleget öltött, hiszen világméretűek a gazdasági következményei, Lengyelország érdeke pedig az, hogy Ukrajna ne szenvedjen vereséget - jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke egy szerdai vidéki gyűlésen.

Hirdetés
Ad image

Az ukrajnai háború bizonyos értelemben már európai, sőt globális jelleget öltött, hiszen világméretűek a gazdasági következményei, Lengyelország érdeke pedig az, hogy Ukrajna ne szenvedjen vereséget – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke egy szerdai vidéki gyűlésen.

Az ukrajnai háború jelenleg „az egyik legsúlyosabb téma” – hangsúlyozta a biztonsági és nemzetvédelmi ügyekért kormányfő-helyettesként felelős Kaczynski a közép-lengyelországi Sochaczew városban rendezett gyűlésen.

„Nem akarok senkit sem megijeszteni, azt állítani, hogy a háború tovább  fog terjedni” – jelentette ki Kaczynski, hozzáfűzve: a pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett lengyel kormánykoalíció mindent megtesz az ilyen forgatókönyv megakadályozásáért.

Hangsúlyozta: a háború nem végződhet Ukrajna vereségével. „Ez Ukrajna, valamint Lengyelország érdeke is” – húzta alá, azt magyarázva, hogy ha Lengyelország „nem is közvetlenül Ukrajna után következik az orosz hódítások terveiben”, a három balti ország (orosz meghódítása) után  „biztosan sorra kerülne”.

Ukrajna megmaradása az egész demokratikus világ érdeke is – folytatta Kaczynski. Megjegyezte: eltérő a demokrácia és a szabadság mértéke a különböző (nyugati) országokban. Úgy látta: Lengyelországban „ma több a szabadság, mint a demokratikus országok döntő többségében”, a demokratikus rendszerről általában viszont elmondható: ez a kereszténységnek köszönhetően keletkezett, és „az embernek a leginkább kedvező rendszerről van szó a világ történelmében”.

Kaczynski szerint „nagyon rossz lenne, ha a demokratikus világ veszítene”. Mint fogalmazott: az ukrajnai háború igazából „két világrend közötti indirekt összeütközés”.

Lengyelország éppen ezért élenjáró azok között, akik segítenek Ukrajnának, és továbbra is így fog cselekedni – hangsúlyozta Kaczynski.

A pártelnök megerősítette a lengyel védelmi képességek további fejlesztésének terveit is. „Nem akarjuk a háborút, elrettenteni akarunk, meg akarjuk mutatni az oroszoknak, hogy nincs itt keresnivalójuk” – érvelt. Hozzáfűzte: Lengyelország számíthat a NATO-ra, „de csakis akkor, ha maga is erőteljesen fegyverkezik”.

A lengyel kormány szerint – az ukrajnai háború miatt – állandó szövetséges bázisokat kell létesíteni a NATO keleti szárnyán, beleértve Lengyelország területét, és Varsó állandóvá szeretné tenni mintegy 10,5 ezer amerikai katona lengyelországi jelenlétét. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés