ACNEWS

Kanabisz-csapdában vergődnek a tudatlan turisták Thaiföldön

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Még mindig nincsenek információik arról, mi lenne a büntetés az illegális fogyasztásért.
Hirdetés
Ad image

A kannabisz majdnem egy éve legális Thaiföldön. A legalizálás azonban nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Sok turista értékeli a bódító szerekhez való szabad hozzáférést, ám ezzel büntethetővé teheti magát, az egyértelmű törvények hiányában.

Tizenegy hónappal ezelőtt a kannabisz birtoklása és fogyasztása Thaiföldön még szigorú börtönbüntetéssel és súlyos pénzbírsággal járt. A 2022. június 9-i legalizálás óta a délkelet-ázsiai királyság a világ vitathatatlanul a drogosok paradicsoma lett. A „ganját” – ahogy a bódító gyógynövényt az országban nevezik – árusító üzletek ma már szinte minden utcában megtalálhatók. Olyan erősségű kannabiszvirágokat kínálnak eladásra, amelyek még a tengerentúlról érkező megrögzött füveseket is kiütik – írja a Blick.

A 25 százalék körüli THC-tartalmat könnyű megtalálni. Az árak nem olcsók, de az üzlet virágzik. És még akkor is, ha továbbra is illegális a szabadtéri dohányzás: Még Bangkokban is mindenütt ott van a levegőben az édes, fűszeres illat. A hatóságok legnagyobb bánatára, akik úgy tűnik, elvesztették a kontrollt a korábban ellenőrzött anyag legalizálása felett.

Eközben a Facebook és a közösségi média már „virágbüféket” is hirdet. Ott az indica és sativa fajták legegzotikusabb ragacsos virágait élvezheted: annyit, amennyit csak akarsz, egyösszegű áron. Mindezt úgy, hogy a repülővel alig két órányira lévő Szingapúrban még mindig halállal büntetik az 500 grammnál több kannabisz birtoklását. Thaiföldön viszont a kannabiszvirágokat kilóra árulják, még a bevásárlóközpontokban is. Az egész országban high-tech laboratóriumokban tenyésztik őket – és egy részüket valószínűleg illegálisan importálják. A piac aligha tűnik szabályozottnak.

A kannabisz rekreációs célú használata valójában büntetendő cselekmény lenne.

Mint ahogy a svájci portál is írja, a kormány remélte, hogy a kannabisz gazdasági motor lesz. Meg volt győződve arról, hogy a kendertermékek lendületet adnának a textiliparnak, a kozmetikai és más iparágaknak. Különösen a fontos turisztikai ágazatban vártak hatalmas lehetőségeket.

Most azonban a gyanútlan turisták is áldozatul estek Thaiföld kaotikus kannabiszpolitikájának. Törvényesen ugyanis a kannabiszvirágot csak orvosi célokra lehet árusítani és fogyasztani. Ám úgy tűnik, ez senkit sem érdekel. A kannabisz vásárlásakor senki sem kér személyazonossági papírokat vagy igazolást arról, hogy a kannabiszt gyógyszerként írták fel.

Thaiföldön még mindig bűncselekménynek számít a kannabisz élvezeti célú fogyasztása, és a legtöbb turistának fogalma sincs arról, hogy megbüntethetik őket, ha bódítószerként birtokolják, és a szabadban szívják el.

Marisa Sukosol Nunbhakdi, a Thai Szállodaszövetség elnöke szabadon elismeri, hogy a turisztikai ágazat profitált a kannabisz tavaly júniusi legalizálásából. De úgy tűnik, senki sem ismeri a szabályozást, még a szállodaüzemeltetők sem.

„Nem kaptunk felvilágosítást arról, hogyan kezeljük az ilyen eseteket” – idézi a Bangkok Post Sukosol Nunbhakdit, akinek nincs információja arról, mi lenne a büntetés az illegális fogyasztásért.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés