ACNEWS

Kannibálreceptet ajánlott a mesterséges intelligencia

Fotó: Pixabay.com
Fotó: Pixabay.com
Akkor lesz igazán pikáns a pörkölt, ha adunk hozzá egy kis emberhúst is…
Hirdetés
Ad image

Egy szupermarketlánc szerette volna megkönnyíteni vásárlói dolgát. A weboldalukon a fogyasztók ételrecepteket állíthatnak össze a mesterséges intelligencia (AI) segítségével. Egyszerűen csak be kell írni azokat az alapanyagokat, amelyek megtalálhatók otthon és a mesterséges intelligencia fincsi recepteket generált belőlük.

Egy bibi van csak: a GPT-3 alapú robot néha olyan recepteket ajánl, amelyek fogyasztásra alkalmatlanok, és életveszélyesek vagy halálosak lehetnek. Némelyik a kannibalizmus irányába is elmegy.

A saveymeal-bot.co.nz oldalon a felhasználók három vagy több hozzávalót adhatnak meg, amelyekből a chatbot aztán receptjavaslatokat generál. Az ötlet lényege, hogy a maradékokat ahelyett, hogy kidobnánk felhasználjuk. Az ehhez hasonló alkalmazások már évek óta léteznek, még mesterséges intelligencia nélkül is. A „Savey Meal Bot” azonban a ChatGPT-hez hasonlóan az OpenAI GPT-3.5-ön alapul, és így képes vidám, többé-kevésbé vicces mondatokkal feldobni a recepteket.

Egy felhasználó például „vizet, ammóniát és fehérítőt” adott meg összetevőként, és a bot által javasolt „aromás vízkeverék” receptjét kapta. Azonban ezen anyagok keverésével klóraminok keletkezhetnek, ezek pedig köhögést, légszomjat és hányingert okozhatnak – írja a krone.at.

Egy másik felhasználó az X-en (korábban Twitter) arról számolt be, hogy „rejtélyes húslevest” kapott javaslatként, amely 500 gramm darált emberi húst, burgonyát, sárgarépát és hagymát tartalmaz. Hozzávalóként természetesen ő adta meg az emberi húst adott meg. A chatbot pedig azt írta, hogy az étel „finom és kiadós”, és „varázslatos ízével meg fog meglepni”.

Más felhasználók veszélyes receptekről számoltak be. Például hangyaméregből és ragasztóból készült szendvicsekről vagy terpentin ízű pirítósról. Macska- és kutyahúst tartalmazó recepteket is ajánlott nekik a program.

Az áruházlánc szóvivője elmondta, hogy csalódott, amiért a botot egy „kisebb réteg” nem rendeltetésszerűen és nem a tervezett célra használta. Később közleményben közölte, hogy a chatbotot javítani fogják. Addig is a felhasználók hibaüzenetet kapnak, amikor olyan összetevőket adnak meg, amelyek nyilvánvalóan nem ehetők.

Aki most szeretné kipróbálni a botot, annak először egy kattintással meg kell erősítenie, hogy legalább 18 éves. A vonatkozó közleményben az is szerepel, hogy a recepteket nem ember ellenőrzi, és az áruházlánc nem állítja, hogy azok fogyasztásra alkalmasak. Mindenkinek magának kell megítélnie, hogy megbízik-e a bot receptjeiben.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés