ACNEWS

Karácsony előtt vagy után érdemes tankolni?

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A Molnak ugyan elegendő üzemanyaga van, de...
Hirdetés
Ad image

„A korábbi évek tapasztalatai alapján a gépjármű-tulajdonosok jelentős része az év utolsó napjaiban, jellemzően a két ünnep közötti időszakban tankol a legtöbbet, így a benzinkutak forgalmában is jelentős növekedés várható. Ráadásul a közfeladatot ellátó szervek, a mentők, a rendőrök és a tűzoltók részéről is keresletnövekedés várható az év utolsó napjaiban. Elegendő üzemanyagunk van ahhoz, hogy kiszolgáljuk az igényeket, de minél több megrendelést kapunk egyszerre, annál hosszabb logisztikai futamidővel kell számolnunk” – olvasható a levélben, melyet a Mol csoport küldött a kereskedelmi partnereinek.

Készülve a megemelt jövedéki adóra és az év végére jellemző keresletnövekedés hatásaira, olyan logisztikai ütemezést alakítottak ki, amellyel fel lehet gyorsítani az év végi kiszolgálást.

A levéllel kapcsolatban az Index felkereste Grád Ottót, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkárát, aki elmondta: januártól áremelkedés várható az üzemanyagpiacon. Ennek alapvető oka a jövedéki adó emelése, ami EU-s kötelezettség. Más uniós országokhoz képest Magyarországon jövőre továbbra is az egyik legalacsonyabb jövedéki adó lesz az üzemanyagokon. Viszont a töltőállomások ezt a költséget mindenképpen szeretnék majd érvényesíteni az árakban. A jövedéki adó emelésének hatása literenként bruttó 41,3 forint lesz.

„Kockázati felár épült be jelenleg az olaj árába a Vörös-tengeren zajló események miatt. A hosszabb szállítási útvonalak és késedelmes szállítások prognosztizálhatóak. A kockázatok miatt a fuvarozási díjak emelkedésnek indultak, amely hatással van a szállított termékek árára is” – mondta Grád Ottó.

Tehát: idén olcsóbb aligha lesz már a benzin. Ezért érdemes nem az év végére halogatni az utolsó idei tankolást, a töltőállomásokon a hirtelen megnövekedett kereslet miatt lehetnek fennakadások. Ezzel nemcsak anyagilag járunk jobban, hanem az ünnepi tumultusból is ki lehet maradni. Ha lehet, még a napokban, szenteste előtt ejtsük meg az év utolsó tankolását.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés