ACNEWS

Karácsony tehetetlen: tikkasztó marad a 3-as metró

Fotó: Wikipedia / Random photos 1989
Fotó: Wikipedia / Random photos 1989
Jön a jó idő, egyre melegebb van. De ez nem jó hír azoknak, akik rendszerint a 3-as metróval közlekednek. Törülközőt bekészíteni!
Hirdetés
Ad image

Egészen biztos, hogy nem idén nyáron sem lesz klimatizált a 3-as metró vonalán közlekedő 222 kocsi, hiszen még kivitelező sincsen rá.

A Népszava megkereste a BKV-t, hogy megtudja, mikorra várható a hármas metró szerelvényeinek légkondicionálása, de csak azt a választ kapták, hogy „a közbeszerzési eljárás jelenleg tárgyalási szakaszban van.”

A budapesti M3 metróvonalon közlekedő járműveket 2016-ban 69 milliárd forintért gyártotta újra az orosz Metrowagonmash. Akkor még Tarlós István volt a főpolgármester, és azt mondta, hogy tök felesleges a légkondi a metrókba, hiszen úgyis a föld alatt vannak és nem tűz oda a nap. Karácsony Gergely még főpolgármester-jelöltként 2019 júniusában 34,8 fokot mért a vonal egyik kocsijában. Akkor azt ígérte, hogy utólag megoldják a problémát, ha megválasztják… de ez nem olyan egyszerű.

A BKV 2021 májusában ki is írt egy feltételes közbeszerzési tendert az utólagos klimatizálásra, amelyre három ajánlat érkezett. Az egyiket érvénytelenítették, a másik kettő versenyben maradt. Végül egyik sem nyert. Az utólagos klimatizálás 6-10 milliárd forintba kerülne.

„A klimatizálás elsődlegesen nem pénzkérdés, szükség lenne hozzá az orosz gyártó hozzájárulására, amire kevés az esély. Ha enélkül nyúlunk a kocsikhoz, elvész a garancia. A helyzet tavaly óta nem változott, idén nyárra objektíve lehetetlen a légkondícináló berendezések felszerelése” – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki megerősítette azt is, hogy a munkát a kötbér terhére rendelnék meg.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés