ACNEWS

Káros-e a szeletelt kenyér?

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay
Sokan választják az előre felszeletelt, csomagolt kenyereket Magyarországon. De vajon tényleg ugyanolyan jó, mint az egészben vásárolható veknik?
Hirdetés
Ad image

A modern kiskereskedők gondoskodással és kényelemmel veszik körül vásárlóikat. Sokan megszoktuk, hogy szeletelt kenyeret vásárolunk. Ennek oka egyszerű. Ez egy praktikus megoldás és sok fejfájást megspórolhatunk magunknak, hisz a kenyér egyenlő szeletekre van vágva. Csak bele kell tenni a kenyérpirítóba. De vajon egészséges-e?

Jevgenyija Parsina allergológus-immunológus orvos rámutatott, hogy a kenyér rövid szavatossági idejű termék. A szeletelt kenyeret tartalmazó zacskó belsejében a termék páratartalma miatt, ha hosszú ideig ottmarad, különböző folyamatok indulnak meg. Ennek következtében a kenyérszeleteken gyorsan elszaporodhat a penész – olvasható az MK oldalán.

Az orvos szerint a pékségekben a kenyérszeletelés során speciális késeket használnak, amelyeket rendszeresen olajjal kezelnek, hogy egyenletes szeleteket kapjanak. Morzsa és ragadás nélkül. Néha előfordul, hogy a felhasznált olaj nem a legjobb minőségű, és tartósítószereket is előszeretettel alkalmaznak.

Jevgenyija Parsina szerint a szeletelt kenyérnek két fő hátránya van. Először is, nagy területet érint a penész, mivel egy ilyen terméknek nyitott a teljes felülete. Azaz mindegyik szelet elkezd penészedni. Másodszor, a késről származó olaj vagy tartósítószerek a szeleteléskor a kenyérre jutnak. Ugyanakkor az orvos hangsúlyozta, hogy ha betartják a termék előállításának és tárolási idejének szabályait, valamint a gyártó által meghatározott követelményeket, akkor a szeletelt kenyér rendszeres fogyasztása nem káros az egészségre.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés