ACNEWS

Károsítja az agyat a gyorséttermi kaja

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Az egészségtelen étkezés és a mozgás hosszú időn át tartó hiánya komoly egészégügyi károkat okozhat.
Hirdetés
Ad image

Egy ausztrál tanulmány egyértelművé tette: sok ember agyát teszi tönkre a túl sok gyorsétterem étel és a túl kevés mozgás. A demencia, vagyis az agyban lévő idegsejtek pusztulásához vezethet.

A társadalom elöregedésével az Alzheimer-kór ugrásszerűen növekszik. Svájcban több mint 151 ezer ember él demenciával, és évente több mint 28 ezret diagnosztizálnak – írja az „NZZ am Sonntag”. Szakértők becslése szerint ezek a számok 2040-re megduplázódnak. Egy tanulmány szerint sok esetben az életmód károsítja az agyat – írja a Blick.

Egy ausztrál professzor azt állítja, releváns bizonyítékot talált arra, hogy az életmód, különösen az étrend jelentősen befolyásolja az egészséges agyműködést.

„Napi egy extra hamburgeres étkezés megeszi az agyat” – ezzel a drasztikus szalagcímmel foglalja össze kutatási eredményeit Nicholas Cherbuin ausztrál professzor.

Egy átlagos gyorséttermi menü, amely hamburgerből, sült krumpliból és üdítőből áll, körülbelül 650 kilokalóriát jelent – vagyis körülbelül annyit, amennyivel az emberek ma átlagosan többet esznek, mint az 1970-es években. Az eredmény: majdnem minden harmadik ember túlsúlyos.

Nemcsak a kalóriák önmagukban, hanem a vitaminok, rostok és ásványi anyagok hiánya is pusztító következményekkel járhat agyunkra és derekunkra nézve egyaránt.

„Erős bizonyítékot találtunk arra, hogy az egészségtelen táplálkozási szokások és a mozgás hosszú időn át tartó hiánya komoly kockázatot jelent az agyműködés jelentős romlásában, például a demenciában és az agy zsugorodásában” – továbbá a 2-es típusú cukorbetegség kockázata is megnő.

Táplálkozzon egészségesen már fiatal korától kezdve és mozogjon sokat

Cherbuin azért kongatja meg a vészharangot, mert „egyértelmű összefüggés van az agy romlása és az egészségtelen életmódbeli szokások között”:

„A károsodás nagyjából visszafordíthatatlan. Ezért fontos, hogy „minél korábban egészségesen táplálkozzunk és formában maradjunk”- hangsúlyozta a szakember.

A demencia egyik formája az Alzheimer-kór. Cherbuin szerint sok demenciában és más agyi rendellenességben, többek között agyzsugorodásban szenvedő ember túl sok rossz ételt evett és nem mozogtak eleget élete során.

És ha egyszer elkezdődik a neurodegeneráció, a neuronok elvesztése és működése, akkor már nincs visszaút. Cherubin tanácsa egyszerű. 60 évesen már túl késő. Már fiatalon oda kell figyelni az egészséges táplálkozásra és a sok testmozgásra. 

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés