ACNEWS

Kártérítést kapnak a melegek Ausztriában

Pixabay
Pixabay
Ausztria több millió eurót különített el azon melegek ezreinek kártalanítására, akik korábban büntetőeljárás alá kerültek.
Hirdetés
Ad image

Ezt Alma Zadić, Ausztria igazságügyi minisztere közölte. Becslések szerint 11 000 ember jogosult kártérítésre, és összesen 33 millió eurót (több, mint 12 milliárd Ft) különítettek el a kifizetésre.

Az ország 1971-ben dekriminalizálta a homoszexualitást, de bizonyos diszkriminatív rendelkezések a 2000-es évek elejéig érvényben maradtak. A férfi homoszexuális prostitúció tilalma 1989-ig érvényben maradt, míg a heteroszexuális prostitúció legális volt. A férfiak közötti szexuális kapcsolat beleegyezési korhatára 18 év volt 2002-ig, míg ugyanez a heteroszexuálisoknál 14.

Az igazságügyi miniszter szerint, akik ellen a most hatályon kívül helyezett törvények alapján nyomozást indítottak, 500 eurót kapnak, és az ítéleteket hatályon kívül helyezik. Azok ellen pedig, akiket el is ítéltek, 3000 eurót vagy még annál is többet -írja a theguardian.com.

Alma Zadić két LMBTQ zászló mellett a következőket mondta az újságíróknak: „Ez a pénzügyi kompenzáció soha, de soha nem tudja pótolni a szenvedést és az igazságtalanságot, ami történt, de rendkívül fontos, hogy végre felelősséget vállaljunk történelmünk ezen részéért.”

A jövő év februárjától hatályos kártérítést lehetővé tévő törvényt várhatóan még idén elfogadják a parlamentben – mondta a minisztérium elnöke az AFP-nek.

Nem Ausztria az első ország, amely megtette ezt a lépést. 2017-ben a német parlament megszavazta 50 000 homoszexualitásért elítélt meleg férfi ítéletének hatályon kívül helyezését, amely a háború után is érvényben maradt a náci korszak törvénye alapján, és kártérítést ajánlottak fel.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés