ACNEWS

Miért dehidratál a folyadékpótlás?

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Pedig a folyadékpótlás mindig fontos, különösen a forró nyári napok közeledtével.
Hirdetés
Ad image

A nyári hónapokban sokan sokkal többet izzadunk, mint az év más időszakaiban, ami hajlamosít minket a kiszáradásra. A legtöbbünk számára a dehidratáció szédülés, fejfájás, álmatlanság, fáradtság, szokatlan hangulatingadozás, puffadás formájában jelentkezhet.

A kiszáradás elkerülése egyszerű: igyunk több folyadékot, mint amennyit a szervezetünk a nap folyamán elveszít. A gyakorlatban azonban ez sokkal nehezebb. Amikor szomjasnak érezzük magunkat, valójában már el vagyunk maradva a hidratálással.

Azt gondolhatnánk, hogy ha valami folyadék, akkor az már eleve hidratáló hatású, de ez nem feltétlenül van így. Amikor a dehidratáló italösszetevőkről beszélünk, a vízhajtó hatás az, amely mindegyikben jelen van. A vízhajtók olyan szerek, amelyek hatására a szervezet több vizeletet termel és ürít ki, mint egyébként.

A kiszáradáshoz hozzájárulhat néhány vizhajtó hatású étrendi összetevő is: hozzáadott cukrok, magas koffeintartalmú italok, valamint az alkoholos italok.

Kávé

A koffein is vizelethajtó, de napi öt csészényit kell meginni ahhoz, hogy megtapasztaljuk a komoly dehidratációs hatását. Ha valaki napi két csészénél több kávét iszik, érdemes egy-egy pohár vizet is innia, hogy megelőzze a kiszáradást.

Alkoholos italok

Akár egy pohár bort, akár egy doboz sört választunk, alkoholtartalmuk sajnos több fronton is dehidratáló hatást fejt ki. Ez az elsődleges oka annak, hogy masszív alkoholfogyasztás utáni reggelen lüktető fejfájás, szájszárazság és alacsony energiaszint jelentkezik. Hogy elkerülje az őrült kiszáradást az alkoholos italokkal, győződjön meg róla, hogy minden adag előtt, közben és után megfelelő mennyiségű vizet fogyaszt.

Energiaitalok

Az energiaitalokban található koffein és hozzáadott cukor együttesen dehidratálóvá teszi ezeket az italokat. Hasonló az üdítőkhöz, ráadásul az energiaitalok az egyik legmagasabb koffeintartalmú italok közé tartoznak.

Magas fehérjetartalmú turmixok

Gyakori választás egy gyors, egészséges étkezéshez a magas fehérjetartalmú turmix. Csakhogy a turmix valójában dehidratáló hatást fejt ki. Ez nem csak a magas fehérjetartalmának köszönhető, hanem a keverékben lévő, édesítőszerekből, ízesített joghurtokból vagy gyümölcslevekből származó hozzáadott cukornak is.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés