ACNEWS

Kék színű gyermekei születtek a vérfertőző családnak

A Fugates család Fotó: Youtube / Képernyőkép
A Fugates család Fotó: Youtube / Képernyőkép
Az elszigetelt közösségben élő Kentucky-i Fugate család egy rendkívül ritka vérbetegségtől szenvedett: kékké változott a bőrük.
Hirdetés
Ad image

Egy család egy olyan elszigetelt közösségben élt, ahol a vérfertőzés gyakori lett. Rettenetes lett a következménye: a bőrük kékké vált.

A történet egy Martin Fugate nevű férfival kezdődött, aki 1820-ban Franciaországból emigrált az Egyesült Államokba, és új életet kezdett Kentuckyban. A szülei rettegtek a kék bőrétől, így csecsemőként egy árvaházban hagyták.

Míg az orvosok akkoriban nem tudták azonosítani a betegségét, csa utóbb, az 1960-as években egy vérspecialista állapította meg, hogy methemoglobinemiában szenvedett. Ez egy ritka állapot, ami rendkívül magas methemoglobin mennyiséget termel. Az eredmény egy nagyon sötét, kék vér, ami az áttetsző bőrön keresztül is látható.

De vissza a történethez. Miközben Kentuckyban tartózkodott, Martin feleségül vette Elizabeth Smithet, aki hihetetlen módon ugyanebben a rendkívül ritka betegségben szenvedett. Hét gyermekük született, melyből négy, szintét kék bőrű lett.

Azonban a Troublesome Creek falu nagyon kicsi volt. Csak négy másik család, a Combs, a Richies, a Smiths és a Stacys élt ott. Ez évtizedekig elszigetelődést, később vérferztőzést eredményezett, és vele együtt a methemoglobinemia gén továbbra gyűrűzött, és továbbra is kék emberek születtek.

Martin és Elizabeth egyik gyermeke, Zacharia a nagynénjéhez ment feleségül, egy másik fiú pedig egy közeli unokatestvéréhez. Az egyik nőt, Luna Fugate-et úgy írták le, hogy „egész testében kék volt”, és az ajkai „olyan sötétek voltak, mint egy véraláfutás”. Luna a 19. század végén ment hozzá John Stacyhez, akivel 13 közös gyermekük született. Szerencsére a kék külsejüket leszámítva egészségesek voltak – annak ellenére, hogy a methemoglobinémia kockázata lehetséges fejlődési rendellenességeket és görcsöket okozhatott.

Végül az 1960-as években Madison Cawein hematológus oldotta meg a Fugates család kék bőrének rejtélyét. A Kentucky Egyetem orvosa egy helyi klinikán talált két kék bőrű betegeket, és arra gyanakodott, hogy methemoglobinémiájuk van – ami általában örökletes, de bizonyos gyógyszerek vagy bizonyos vegyi anyagoknak való kitettség is okozhatja.

Dr. Cawein megpróbált a család néhány tagjának kék színezéket, metilént beadni, mivel úgy vélte, hogy hiányzik egy enzim. Bár ez néhány napra megszüntette a kék megjelenésüket, a bőrük aztán visszaváltozott – írja a Mirror.

Arra biztatta a családot, hogy naponta szedjenek tablettákat, hogy enyhítsenek a kék megjelenésükön. 1975-ben az állapot a nagyközönség figyelmét is felkeltette, amikor Benjamin Stacy „olyan kék bőrrel született, mint a Louise-tó”. Születése után néhány órával a Kentucky Egyetem Orvosi Központjába szállították vérátömlesztésre. Ekkor a baba nagymamája felvetette, hogy úgy néz ki, mint a Troublesome Creek-i Fugates. Kiderült, hogy a dédnagymamája Luna Fugate volt – akit a valaha látott „legkékebb” nőként jellemeztek.

A Fugate család egyik túlélő tagja megerősítette, hogy az állapot ma is fennáll. Hazel Fugate elmondta, hogy férje, a 69 éves Gary, aki Martin leszármazottja, methemoglobinémiában szenved. Bár nem olyan feltűnő, mint az őseié. Elmondták, hogy a fiuknak ugyanez az állapota volt születésekor, de állítólag ötéves korára kinőtte. Hasonlóképpen a lányuk is csak néhány hónapig tűnt érintettnek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés