ACNEWS

Két feledékeny közül az egyik a világ leghatalmasabb embere lesz

Fotó: MTI/Charlie Neilbergall
Fotó: MTI/Charlie Neilbergall
Donald Trump volt elnök elsöprő győzelmet aratott szuper kedden. Pedig a memóriája lassan közelít Bidénéhez.
Hirdetés
Ad image

Tizenkét államban, köztük Texasban, Kaliforniában és Virginiában is egyértelműen győzött ellenfelével, Nikki Haleyvel szemben. Vermontban azonban egy szűk győzelemmel sikerült megakadályoznia a volt ENSZ-nagykövetnek a teljes választási katasztrófát. A demokratáknál a hivatalban lévő Joe Biden kezdésnek elsöprő győzelmet aratott a 16 szavazó államból 15-ben.

Haley számára különösen fájdalmas volt az egyértelmű vereség Virginiában, az egyetlen olyan nagy államban, ahol azt hitte, hogy van esélye. Trump ott 63-35 százalékkal nyert. Massachusettsben, Coloradóban és Minnesotában is kétharmad körüli győzelmet aratott. Kaliforniában 74 százalékot, Texasban pedig 77 százalékot ért el. Trump Észak-Karolinában, Maine-ben, Arkansasban és Tennessee-ben is 70 százalék fölé jutott. Oklahomában és Alabamában még 80 százalék feletti eredményt is elért.

Bernie Sanders szélsőbaloldali szenátor politikai otthona azonban megmentette Haleyt a teljes csődtől. A ritkán lakott keleti parti államban a szavazatok 50-46 százalékával győzte le Trumpot. A szuper kedd előtt a volt amerikai ENSZ-nagykövet csak szimbolikus győzelmet aratott Trump ellen a fővárosi kerületben, Washington D.C.-ben; a fennmaradó nyolc előválasztáson a 2020-ban leszavazott elnök volt előnyben.

Trump „fantasztikus estéről” beszélt. Győzelmi beszédében a már megszokott módon a hivatalban lévő Bident ostorozta. A demokrata „az ország történetének legrosszabb elnöke” volt – bírálta. Biden a maga részéről egy esetleges második Trump-elnökség következményeire figyelmeztetett az országra nézve. „Trump eltökélt szándéka, hogy lerombolja a demokráciát az Egyesült Államokban, és elveszi az emberek alapvető szabadságjogait, köztük azt, hogy a nők maguk dönthessenek az egészségükről” – mondta Biden.

Biden a szavazatok több mint 90 százalékát szerezte meg Iowában, Maine-ben, Alabamában, Tennessee-ben és Kaliforniában. Alig alatta maradt Texasban, Virginiában, Észak-Karolinában, Coloradóban, Arkansasban, Vermontban, Massachusettsben és Utahban. Biden 69 százalékkal Minnesotában érte el a legrosszabb eredményt, ahol az előválasztáson részt vevők 19 százaléka tudatosan nem döntött. A republikánusok fellegvárában, Oklahomában csak 73 százalékot ért el. A hivatalban lévő elnök a peremvidéken, Amerikai Szamoán azonban kínos vereséget szenvedett. Az alaszkai végeredmény valószínűleg csak napok múlva lesz elérhető.

Az előválasztások formálisan meghatározzák azokat a küldötteket, akik a nyári demokrata és republikánus jelölőgyűlésen az elnökjelöltre szavaznak majd. A republikánusok versenyében Trumpnak már 893 szavazata van az első szuper keddi győzelmei után, míg Haley mindössze 66 szavazattal rendelkezik. A jelöléshez legalább 1215 szavazatra van szükség. Biden 1289 szavazatot gyűjtött össze – írja a krone.at.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés