ACNEWS

Két nőt lőtt agyon a templom előtt egy izraeli mesterlövész

fotó: illusztráció / pixabay
fotó: illusztráció / pixabay
Néhány nappal azután, hogy a katonák véletlenül lelőttek három izraeli túszt, két nőt ölt meg egy mesterlövész a gázai katolikus templom előtt. Ferenc pápa rémülten reagált a hírre.
Hirdetés
Ad image

Hidegvérrel lelőttek egy nőt és lányát, akik a templomban kerestek menedéket – közölte a katolikus egyházhoz tartozó jeruzsálemi latin patriarchátus.

A mesterlövész a templom területén lőtte le őket, „ahol nincsenek háborús résztvevők”, és a legtöbb keresztény család a harcok elől keresett menedéket. Az izraeli hadsereg nem adott ki előzetes figyelmeztetést. A tűzben további hét ember megsérült.

Ferenc pápa elítélte a két nő elleni támadást vasárnap déli imája során a római Szent Péter téren. Hangsúlyozta, hogy a plébánia területén nincsenek terroristák, hanem családok, gyerekek, betegek, fogyatékkal élők és vallásos nők. Az elmúlt hetekben a gyakran beszélt telefonon Gáza egyetlen katolikus plébániájának lelkipásztori munkatársaival.

Pierbattista Pizzaballa bíboros pátriárka szintén elítélte a támadást, amikor az egyház karácsonyra készül, és részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak. A patriarchátus szerint a két halott Nahida Khalil Boulos Antoun és lánya, Samar Kamal Antoun voltak, akik a Teréz anya nővérekhez tartottak. Akkor lőtték le őket, amikor a lány biztonságba akarta vinni idős édesanyját.

A támadáson kívül több izraeli tanklövedék is eltalálta a templom területén lévő kolostort, ahol több mint 50 fogyatékkal élő ember élt. Az épület a robbanás és tűz okozta károk miatt már lakhatatlan. Az embereket kitelepítették, köztük olyanokat is, akiknek lélegeztetőgépre van szükségük.

Izrael azzal indokolta a katonai akciót, hogy a közösségben rakétakilövő volt. A palesztin média szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy izraeli tankok vették körül a gázai Zaytoun negyedet, és mindenkit célba vettek, aki a templom téren mozgott.

Egy brit képviselő, Layla Moran azt mondta a BBC hírcsatornának, hogy hozzátartozói több száz civillel együtt védelmet kérnek az egyházban. A családja nem fér hozzá élelemhez vagy vízhez, és „néhány napra vannak a haláltól” Miután felvette a kapcsolatot a családjával, a helyzetet „szörnyűnek” minősítette a közösségi médiában. Két egyházi alkalmazottat lelőttek, holttestük a templom előtt hevert – írta Moran.

A háború kezdete előtt körülbelül 2,2 millió ember élt a Gázai övezetben. A lakosság szinte kizárólag muszlim. Az egyházi adatok szerint a lakosság kevesebb mint egy százaléka keresztény – írta a krone.at.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés