ACNEWS

2024. September 16.   |   Edit napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Kettes érettségivel képzik az értelmiséget az egyetemek

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
Tegnap, augusztus 29-én kiderültek a pótfelvételi ponthatárai. Volt olyan szak, ahová az 500 pontból elég volt 114 is az évkezdéshez.
Hirdetés
Ad image

Augusztus 29-én délután hirdették ki a pótfelvételi ponthatárait. A központilag meghatározott minimumponthatárok megszüntetésével mindössze 114 pont kellett most ahhoz, hogy valaki bekerüljön egyetemre. Bár a legalacsonyabb ponthatár ezzel magasabb lett, mint a normál eljáráskor (ekkor 78 pont kellett a sikeres felvételihez), de most se lehet azt mondani, hogy lehetetlen volt bekerülni egy egyetemre. A Wekerle Sándor Üzleti Főiskola gadaságinformatikus képzésére 126 pont kellett, míg ugyanitt emberi erőforrások szakra 134 pont volt a követelmény.

Az járt a legjobban, aki kereskedelem marketing szakra jelentkezett. A levelező, önköltséges képzés esetében 114 pontot kellett elérni, de a nappali tagozatra se kellett vért izzadnia annak, aki be akart jutni. 160 pont volt a határ. De az se panaszkodhatott, aki a Dunaújvárosi Egyetem nappali tagozatát tűzte ki célul. Kommunikáció- és médiatudományra 136, műszaki menedzser képzésre 130, míg gazdaságinformatikus szakra 131 pontot kellett szeretni. Hasonlóan alacsonyan húzták meg a határvonalat az Edutus Főiskolán, azonban a Tokaj-Hegyalja Egyetemen némileg nagyobb volt az elvárás — szúrta ki az Eduline. Itt már 200 pontot is el kellett érni az 500-ból a sikeres felvételihez.

A többi szak pótfelvételi ponthatára itt érhető el. Idén a hagyományos felvételi eljárás keretében 90 334 jelentkezőt vettek fel, míg a pótfelvételi eljárásban 17 ezren vettek részt.

Az új pontszámítási rendszer lehetővé teszi, hogy egy jelentkező akár kettes érettségivel is egyetemista lehessen.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés