ACNEWS

Aki kiabál álmában, azt súlyos betegségek fenyegetik

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
A REM alvási viselkedészavarban szenvedők az álmaikra reagálva kiabálnak, sikoltoznak, sőt rugdosnak is.
Hirdetés
Ad image

Továbbá az érintettek arról is beszámoltak, hogy álmaikban üldözik vagy megtámadják őket, és erőszakosan reagálhatnak. Ez oda vezethet, hogy kárt tesznek magukban, vagy akár a partnerüknek is árthatnak. A betegek mintegy 60 százaléka és a rendellenességben szenvedők ágypartnereinek 20 százaléka számolt be alvás közbeni sérülésekről.

A rémálom-rendellenesség bármely életkorban megjelenhet, de a Parkinson-kór előjele is lehet. Idősebbeknél pedig a demencia eljövetelére is utalhat.

A REM a gyors szemmozgás rövidítése, amely az alvási ciklus egyik szakasza. Fontos szerepet játszik az álmodásban, a memóriában, az érzelmi feldolgozásban és az egészséges agyi fejlődésben egyaránt. A légzés ilyenkor szabálytalanabb, gyorsabb és kevésbé mély. A szemek gyors mozgást végeznek mindenféle irányban, a végtagok izmai átmenetileg képtelenek a mozgásra. Az effajta alvás alatt az izmok átmenetileg megbénulnak, ezért álmodhatunk sokszor arról, hogy a végtagjaink nem működnek.

A kevésbé ismert alvászavar, amely a 65 év felettiek két százalékát érinti, előre jelezheti az olyan agyi betegségek kialakulásának valószínűségét, mint a Parkinson-kór és a demencia. A REM alvási viselkedészavar vagy RBD néven ismert rendellenesség az általános népesség körülbelül egy százalékát érinti.

A rémálom-rendellenesség nem teljesen ismert. Lényegében bármely életkorban megjelenhet, de általában a 40-es és 50-es éveikben járó embereknél gyakori. A fiatalabbaknál az antidepresszánsok okozhatják a rendellenességet.

A REM-et olyan neurodegeneratív rendellenességekkel hozzák összefüggésbe, mint a Parkinson-kór és a Lewy-testes demencia. A tudósok megpróbálják kideríteni, hogy a REM alvási viselkedészavar előrevetítheti-e ezeket a betegségeket.

A Parkinson-kórral diagnosztizált betegek 25-58 százalékánál, a Lewy-testes demenciában szenvedő betegek 70-80 százalékánál fordul elő. Egy hosszú távú tanulmányban, amely 1280, a rendellenességben szenvedő beteget vizsgált, a kutatók megfigyelték a résztvevőket, hogy lássák, hogyan alakulnak ki más problémák. 12 év elteltével a REM alvási viselkedészavarban szenvedők 73,5 százalékánál alakult ki valamilyen kapcsolódó neurodegeneratív betegség.

A neurodegeneratív rendellenesség kialakulásának kockázatát növelik még a rendellenes motoros tünetek, a rendellenes dopaminszint, a szaglás elvesztése, a kognitív zavarok, a rendellenes színlátás, a merevedési zavarok, a székrekedés és az idősebb kor is – írja az OregonLive.

Az RBD évtizedekkel a tünetek teljes kifejlődése előtt is kimutatható lehet, és a korai felismerés segítené a boffinokat a betegség tanulmányozásában. Jelenleg azonban kevés lehetőség áll rendelkezésre a kezelés módjára, de a melatonin és a klonazepám gyógyszerként alkalmazható a tünetek javítására.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés