ACNEWS

2024. April 24.   |   György napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Ki volt Giovanni Giuseppe Czermanik ? Húú, pedig tudod!

Fotó: Misibacsi at Hungarian Wikipedia
Fotó: Misibacsi at Hungarian Wikipedia
1912-ben s Giovanni Giuseppe Czermanik néven anyakönyvezik az akkor még magyar fennhatóság alá tartozó Fiumében, az olasz Santo Spirito kórházban.
Hirdetés
Ad image

Anyja egy felvidéki magyar szolgálólány, aki nem tudja vállalni az egyedülálló anyaságot, miután a feltételezett apa, egy Krezinger (Kertész) János nevű katona szintén nem kér a megtiszteltetésből, így nevelőszülőkhöz kerül, első éveit afféle parasztlegényként tölti vidéken.

Még homályos?

A tanulmányait ugyanakkor Pesten, a Cukor utcai elemiben kezdte, majd a szintén elitnek számító Wesselényi utcai polgári iskolába járt, mielőtt iparostanoncnak adták volna – de még itt is az előkelőnek számító írógépműszerészi képzést választják neki.

Valami dereng?

1929-ben csatlakozik az akkor még illegális kommunista mozgalomhoz, ’33-ban le is tartóztatják; a szegedi Csillagbörtönben egy bizonyos Rákosi Mátyással is megismerkedik. De a vallatás során valószínűleg elkotyog valamit, ami nem tetszett az elvtársaknak, mert szabadulása után kiteszik a kommunisták ifjúsági szervezetéből, pedig korábban ő volt annak a titkára.

Már tán tudod is?

Sebaj, akkor inkább belép a Szociáldemokrata Pártba (SZDP), majd a Kommunisták Magyarországi Pártjába (KMP), több alkalommal leváltják fontos tisztségekből, de újra és újra felküzdi magát a ranglétrán.

Aztán jön az első nagy megalkuvás, amit a pályája érdekében elkövet. 1949-ben ő is segít egykori barátját, Rajk Lászlót meggyőzni, hogy a koncepciós perében ő maga is a jugoszlávok kémének vallja magát. Sikerül, Rajkot kivégzik.

Igen!

Kádár János pedig rosszul lesz a kivégzésen, egy életen keresztül hordozza ezt a traumát.

Az ’56-os forradalmat ellenforradalomnak tekinti. Így hát vállalja a Moszkvában számára kitalált szerepet, a vérbe fojtott forradalom szimpatizánsai ellen irányuló megtorlásokat, köztük Nagy Imre kivégzését, nyilván moszkvai jóváhagyással. Íme a második nagy halott, aki végigkíséri az útján Kádár Jánost.

A többi néma csend… írhatnánk, de még  33 évig uralja a kelet „legvidámabb barakkját”.

1989. július 6-án hal meg, éppen azon a napon, amikor a Legfelsőbb Bíróságon kihirdették Nagy Imre és társai rehabilitációját.

2006-ban a sírját felfeszítik, csontja nagy részét elviszik. A tettesek máig ismeretlenek.

(Főtér/AcNews)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés