ACNEWS

Kiderült a hosszú élet négy titka

fotó: Richard Morgan / forrás: youtube
fotó: Richard Morgan / forrás: youtube
Egy 93 éves sportoló edzéseit tanulmányozták, és a hosszú élet 4 titkára derült fény. Richard Morgan 93 évesen is olyan fitt, mint egy feleannyi idős ember.
Hirdetés
Ad image

Az ír férfi edzésprogramjáról, étrendjéről és általános egészségi állapotáról készült egy új elemzés, amelyet a Journal of Applied Physiology című szaklapban tettek közzé.

A négyszeres beltéri evezős világbajnok, a nyugdíjas pékmester az Irish Examiner című lapnak elmondta, hogy a világbajnokságok után soha nem sportolt igazán, 73 éves korában kezdett el ismét rendszeresen edzeni. „A semmiből indultam. Egy nap hirtelen rájöttem, hogy nagyon sok örömet okoz ez a tevékenység”. A kutatás kimutatta, hogy bár a testmozgás nem fordítja vissza az időt, a jó fitneszrutin segíthet az öregedés hatásainak elhárításában.

Ez a négy alappillére Morgan edzésrutinjának: 1. mindennapi edzés, 2. váltakozó edzésterv, 3. izomerősítő gyakorlatok, 4. fehérjedús étrend.

Az evezős bajnok minden nap 40 percet edz. A kutatók úgy vélik, hogy Morgan edzései iránti elkötelezettsége segített neki abban, hogy lenyűgöző és tartós eredményeket érjen el.

Morgan edzéseinek körülbelül 70%-a könnyű, körülbelül 20%-a nehéz, de elviselhető, és becslések szerint a 10%-át maximális erőfeszítéssel végezi A teljes erőbedobás, az intenzív rész segíti az oxigén hatékony felhasználásában, ami különösen a szív- és légzőszervek egészségének kedvezett.

Súlyzókat is használt, és hetente kétszer-háromszor körülbelül három sorozatot végzett fekvőtámaszokból és felülésekből, minden egyes mozdulatot addig ismételve, amíg izmai elfáradtak a folytatáshoz.


Az idősödő sportoló rutinja összhangban van a Centers for Disease Control and Prevention (Betegségellenőrzési és Megelőzéso Központ) irányelveivel, amelyek azt javasolják, hogy a felnőttek hetente legalább két napon végezzenek izomerősítő tevékenységet.

A kutatók arról is beszámoltak, hogy a körülbelül 75 kilós Morgan élvezi a fehérjedús étrendet. Testsúlykilogrammonként körülbelül 1 gramm fehérjét fogyaszt naponta, ami meghaladja a szokásos étrendi ajánlást egy ilyen termetű ember számára. A fehérje létfontosságú tápanyag, különösen azok számára, akik izomépítésre törekszenek, és bizonyítottan megakadályozza, hogy az idősödő felnőtteknél krónikus betegségek alakuljanak ki – írta a nypost.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés