ACNEWS

Kiderült: a fiú- vagy a lánygyermekek öregítenek gyorsabban

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
A tanulmány eredményeiből kiderült, hogy a gyermek neme hosszan tartó negatív hatással lehet a szülőkre.
Hirdetés
Ad image

Korábbi kutatások már utaltak arra, hogy összefüggés lehet egy édesanya bizonyos nemű gyermekeinek száma és a hosszú távú egészségi állapota között, különös tekintettel a demenciára. Ennek a kapcsolatnak a mélyebb megismerése érdekében a kutatók átfogó vizsgálatot végeztek a szülők kognitív öregedésével kapcsolatban.

A tanulmány több mint 13.000 50 éves és idősebb felnőtt kognitív alapszintjét és a kognitív hanyatlásmértékét vizsgálta. A kutatók különféle szociodemográfiai tényezőket is figyelembe vettek a résztvevők élete során. Azokra összpontosítottak, akik szülők voltak és legalább egy gyermekük volt. Az elemzésbe a szülők mintáját is bevonták, akiknek 82,3%-ának volt legalább egy fia, a válaszadók 61,6%-a pedig nő volt.

A Femcafé cikkéből kiderült, hogy a tanulmány eredményei határozottan alátámasztják azt az elképzelést, hogy a fiúgyermekek születése hosszan tartó negatív hatással van a szülőkre. Bár a tudósok nem teljesen értik, hogyan történik ez, az eredmények azt sugallják, hogy ennek a kapcsolatnak az okai inkább a családok interakciójában állnak, nem pedig a biológiai tényezőkben. Meglepő módon hasonló minták voltak az anyák és az apák között is, ami azt mutatja, hogy a fiúgyermekek születésének hatása a szülők öregedésére nem korlátozódik valamelyik szülői nemre.

A tanulmány kimutatta, hogy azok a szülők, akiknek legalább egy fiuk volt, gyorsabban romlottak a kognitív képességeikben, mint azok, akiknek nem volt fiuk. Ezenkívül az eredmények azt mutatták, hogy a több fiúgyermeket nevelő szülők kognitív hanyatlása még gyorsabb volt, mint azoknak a szülőknek, akiknek csak egy. Egyszerűen fogalmazva, a fiúgyermekek születése a szülők kognitív funkcióinak gyorsabb csökkenésével járt.

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük a konkrét társadalmi tényezőket, és teljes mértékben megértsük, hogy a fiúgyermekek miként járulnak hozzá a szülőkre gyakorolt ​​hosszú távú negatív hatásokhoz.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés