ACNEWS

Kiderült, hova vihették az elrabolt csecsemőt

A Dabasi Rendőrkapitányság egy öt hónapos csecsemőt keres, akit egy külföldi pár feltehetőleg jogtalanul vett magához.

Hirdetés
Ad image

A Dabasi Rendőrkapitányság egy öt hónapos csecsemőt keres, akit egy külföldi pár feltehetőleg jogtalanul vett magához.

Semmilyen tájékoztatást nem ad a Budapest Főváros Kormányhivatal annak az öt hónapos kislánynak az ügyével kapcsolatban, akit feltehetően jogtalanul vett magához egy brit-afgán házaspár. A december végén eltűnt gyermekről azóta sem tudni semmit. A szövevényes ügyben továbbra sem lépett a gyámhatóság, nem indult rendőrségi büntetőeljárás, ahogyan a gyermeket átadó gyám ellen sem indult vizsgálat – írja a Magyar Nemzet.

„A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény alapján a gyámügyi és gyermekvédelmi eljárásban hozott döntés nem nyilvános, így a sajtó részére egyedi gyámhatósági ügyekben tájékoztatás nem adható” – írta válaszlevelében a napilap a Budapest Főváros Kormányhivatala annak az öt hónapos kislánynak az ügyében, akit feltehetően jogtalanul vett magához egy külföldi házaspár.

A gyermek eltűnését még tavaly karácsony előtt jelentették be. A rendőrség oldalán található nyilvános adatokból kiderül, az augusztusban született Szabó Kitti holléte azóta is ismeretlen, a Dabasi Rendőrkapitányság folytatja az eljárást, a hatóság azóta körözést adott ki.

A Magyar Nemzet a rendőrségi forrásokból úgy értesült, az ügy hátterében egy gyámügyi eljárás áll. Úgy tudjuk, a csecsemőt egy harmadik világbeli pár – brit férj és afgán feleség – akarta örökbe fogadni. A csecsemő hivatásos nevelőszülőhöz került Ócsára, miközben elkezdődött a örökbeadási eljárás. A kislány vér szerinti édesanyja lemondott a gyermekről, a gyámhivatal pedig kiállította az örökbefogadáshoz szükséges papírokat. A brit–afgán házaspár ezután jelent meg Ócsán, kikérte a gyermeket a kijelölt gyámtól, aki oda is adta nekik. Ezt követően viszont a külföldi pár a gyermekkel együtt ismeretlen helyre távozott, azóta sem tudják elérni őket.

Az örökbeadáshoz azonban szükséges határozat meghozatalakor a gyámhivatal több eljárási hibát követhetett el.

A gyermek átadásához szükséges hivatalos eljárás valójában nem is zárult le – a titkos örökbefogadók meghallgatása ugyanis még meg sem történt az eljárásban –, vagyis a külföldi pár szabályellenesen vette magához a csecsemőt és vitte magával. Értesüléseink szerint ráadásul az édesanya rosszul töltötte ki a gyermekéről szóló lemondó nyilatkozatot, emiatt azonban a dokumentum érvénytelenné vált. Információink szerint Kitti már a második, örökbefogadott gyermeke lett volna a külföldi párosnak. Az, hogy a brit-afgán házaspár miként került az örökbefogadók listájának elejére, további kérdéseket vet fel, hiszen körülbelül hatszáz – gyermektelen – házaspár vár jelenleg is arra, hogy örökbe fogadhasson egy 3 évnél fiatalabb gyermeket.

A napilap szerint a csecsemőt magához vevő brit férfi és afgán felesége Angliában él, feltehetően ott nevelik az öt hónapos kislányt a másik, már korábban örökbefogadott gyermekkel együtt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés