ACNEWS

Kiderült Sólyom László titkos élete, így segített az elesetteken

Sólyom László titokban a hajléktalanoknak készített ételt Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Sólyom László titokban a hajléktalanoknak készített ételt Fotó: MTI/Balogh Zoltán
A volt köztársasági elnök tartalmas életet élt, a tetteiből, a hátrahagyott szavaiból nagyon sokat tanulhatunk.
Hirdetés
Ad image

Mint azt az AcNews megírta, a Fiumei úti sírkertben végső nyugalomra helyezték Sólyom László volt köztársasági elnököt. Az Alkotmánybíróság első elnökét a nemzeti emlékhely 10-es parcellájában, felesége mellé temették római katolikus szertartás szerint. Amikor a felesége megbetegedett, Sólyom László végig otthon és egyedül ápolta őt a haláláig. Utána visszavonult a nyilvánosság elől, és 75 évesen kíséret nélkül gyalogolt végig az El Camino 600 kilométer hosszú zarándokútján – derült ki a hvg.hu írásából.

Másfél év alatt megtanult olaszul

De ki is volt valójában Sólyom László? Búcsúbeszédében meglepő dolgokat árult el a volt államfőről Landi Balázs, aki egykor a titkárságvezetője volt. Elmondta, hogy Sólyom Lászlónál két évvel felesége halála után betegséget diagnosztizáltak. Amit a volt köztársasági elnök úgy emlegetett: „szolidaritásrák”. Komoly kockázattal járó műtéten esett át, amit nagyon tudatosan élt meg. Alig egy év alatt összeállították az életművét magában foglaló három kötetből álló gyűjteményes művet, Documenta címmel.

Miután beteg lett, megtanult repülőgépet vezetni, megszerezte a pilóta jogosítványt. Úgy tűnt, legyőzte a kórt, de az két év után kiújult. Akkor teológiai írások fordításába kezdett. Alig másfél év alatt megtanult annyira olaszul, hogy lefordította magyarra Andrea Riccardi szerkesztésében megjelent „Ferenc pápa és az ő ideje” című könyvet.

A hajléktalanokért dolgozott

Landi Balázs szerint a sokadik műtétek után Sólyom László óriási erővel és töretlen derűvel tért vissza a fordításhoz. Két új témában mélyedt el: egyfelől a többségi világban futótűzként terjedő, tömegeket magával ragadó „kereszténységgel”, másfelől Kína vallásos életével foglalkozott. De „szolidaritásrák” ezúttal már nem adta meg neki a „szokásos két év türelmi időt” – mondta búcsúztatójában a titkárságvezető.

Kiderült az is, hogy Sólyom László nem sokkal azt követően, hogy 2010 augusztusában kiköltözött a Sándor-palotából, önkéntesnek jelentkezett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Széll Kálmán téri melegedőjébe. Teljes titokban, korábbi elnökként a „hajléktalanok alázatos szolgájává tette magát. Amíg tehette, hetente négyszer felült a hajnali öt órás buszra, a zsíroskenyerezőben kezdett, és még azt megelőzően távozott, hogy az első hajléktalan emberek megérkeztek volna. Hogy miért? Mert a volt államfő hasznos akart lenni.

Sólyom László -– aki 2005 és 2010 között volt Magyarország köztársasági elnöke – hosszú betegség után, életének nyolcvankettedik évében, 2023. október 8-án hunyt el.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés