ACNEWS

2024. September 07.   |   Regina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Kihalásra ítélt bálnára bukkantak

Illusztráció / Shutterstock
Illusztráció / Shutterstock
Kihalófélben lévő bálna bukkantak az Atlanti-óceán keleti részén. A fajtája 20 éven belül teljesen eltűnhet a Földről.
Hirdetés
Ad image

Egy ritka bálnafajtát észleltek Írország partjainán. Az Ír Bálna- és Delfinvédelmi Csoport (IWDG) beszámolója szerint Sliagh Liag közelében látták elúszni az észak-atlanti simabálnát. A faj bolygónk kritikusan veszélyeztetett tengeri emlősei közé tartozik. A kutatók úgy vélik, hogy 2023-ra kevesebb, mint 350 példány maradt meg belőlük és 20 éven belül kihalhatnak – számolt be a CNN.

Az, hogy most láttak egyet, azért is különleges, mert az IWDG információi szerint simabálnát Írországban utoljára 1910-ben azonosítottak. Természetesen ilyen esetekben széles körben konzultálnak, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy pontosak az információk. Ezért is van az, hogy az Egyesült Államokban a New England Aquarium ellenőrizte az állatról készült fotókat.

A simabálnák egyébként leginkább egy vízen úszó tartályhoz hasonlítanak. Egyébként nagyon kíváncsi, energikus állatok. Évszázadon keresztül volt jövedelmező zsákmánya a bálnavadászoknak. A középkorban is vadásztak rájuk, de az ipari forradalom alatt is rendkívül népszerű volt a vadászok között. Ekkor a bálnazsírjuk miatt gyilkolták őket, miután bálnaolajat használtak a gyári gépek kenésére. Így történhetett meg, hogy 1870-re a kereskedelmi célú vadászattal a kihalás szélére sodorták őket. 1970 óta vannak fent a veszélyeztetett fajok listáján.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés