ACNEWS

Kiheréli a forintot a miniszter és a bankelnök harca

Fotó: MTI/Soós Lajos
Fotó: MTI/Soós Lajos
Matolcsy György irdatlan gyomrost vitt be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszternek, aki kapásból megsorozta az MNB elnökét.  
Hirdetés
Ad image

Addig szórakozik egymással az MNB elnöke és nemzetgazdasági miniszter, amíg ismét kiherélik a forintot. Ugyanis bebizonyosodott: se a nemzetközi valutapiac, se a befektetők nem nézik jó szemmel a két szakember párharcát. Matolcsy és Nagy Márton vitája március elején csúcsosodott ki. Akkor a Nemzeti Bank elnöke irdatlan gyomrost vitt be korábbi helyettesének, Nagy Mártonnak. Meg is lett a következménye, a forint azonnal megközelítette a 400-as határt az euróhoz képest. Ugyanis Matolcsy ezt nyilatkozta: „2021 közepén ki kellett tennünk a jegybankból Nagy Mártont, ki kellett ebrudalnom nekem személy szerint, mert ahogy ezt a miniszterelnök úrnak elmondtam, jelentős szakmai hibákat vétett. Elfogadhatatlan volt a vezetési stílusa, és a jegybank érdekével ellentétes tevékenységet is mutatott” – idézte az RTL. Nagy Márton erre úgy reagált: már más a főnöke, hála Istennek.

Szétcincálták az új stratégiát

Bod Péter Ákos volt jegybankelnök korábbi nyilatkozata szerint az MNB elnöke az infláció féken tartásáért, a gazdasági miniszter viszont az inflációt hajtó növekedésért felelős. De a személyes ellentétek nehezítik a helyzetet, és ez a magyarok zsebére megy. Nemrég még úgy tűnt, végre megnyugodtak a kedélyek, mindkét oldal felhagyott a verbális harccal. És azt is ígérték, ez így is marad. Erre most ismét egymásnak feszült a két szakember. Matolcsy ezúttal a kormány új, versenyképességi stratégiája kapcsán ugrott a Nemzetgazdasági Minisztériumnak – írta a Blikk. Ugyanis az MNB május közepén közreadta az erről szóló véleményét, egy majd’ 50 oldalas anyagban ízekre szedte a következő hét évre szóló tervet. Nagy Márton visszavágott. Szerinte a jegybank nem képes az együttműködésre.

Fotó: Pixabay
A forintnak nem háborúzásra, hanem megnyugvásra van szüksége Fotó: MTI

Méltatlan ez a hangnem

„Úgy látjuk, ott olyan viselkedés uralkodik, ami alapvetően arról szól, hogy a Magyar Nemzeti Bank a médiában üzenget. Hét évig szolgáltam a jegybankban az elnök úr mellett, összesen pedig tizennyolcat. Azt gondoljuk, ez a hangnem, ami a napjainkban ott uralkodik, méltatlan az intézményhez. Ennek a felelőssége pedig a jegybank vezetőségét terheli” – fakadt ki a miniszter az Indexnek. – Nekünk is van véleményünk a jegybank működéséről. Nem értünk egyet például a kamatpolitikával vagy az eszköztár működtetésével – köztük a Diszkont Kincstárjeggyel –, azonban mégsem kürtöljük tele a médiát a kritikai észrevételeinkkel. Kellő alázattal végezzük munkánkat a minisztériumban, és ezt a beosztottjaimtól is elvárom” – szögezte le Nagy Márton.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés