ACNEWS

Kijev még mindig orosz nyelvű város

Kijev / Fotó: Pixabay
Kijev / Fotó: Pixabay
Zelenszkij volt tanácsadója óva int az oroszul beszélő ukránokkal szembeni diszkriminációtól.
Hirdetés
Ad image

Az orosz az ukránok szemében a megszállók nyelve. De sok ukránnak ez az anyanyelve is – ami konfliktusokhoz vezet.

„Ukrán földön élünk, ukrán kenyeret eszünk, tehát ukránul beszélünk, nem a megszállók nyelvén!” – olvasható egy kijevi étterem előtt.

A probléma az: sok ukrán egész életében oroszul beszél. Ez a nemzet megosztottságához vezet. Volodimir Zelenszkij egykori tanácsadója, Olekszij Aresztovics az oroszul beszélő ukránok diszkriminációjára figyelmeztet.

„Kijev orosz nyelvű város” – mondja.

Bár sok ukrán a megszállás óta lemondott az orosz nyelvről, vannak olyanok is, akik az ukrán nyelv ismerete nélkül nőttek fel.

Az ultranacionalisták moszkovitáknak nevezik őket.

„A moszkovitákat el kell pusztítani” – mondta Irina Farion volt ukrán parlamenti képviselő. Egy videóban arról beszélt, hogy hároméves unokája az óvodában veri az oroszul beszélő gyerekeket.

„Miért kell az én Dimitrijemnek egy oroszul beszélő moszkovitát a kis öklével ukrán nyelvre tanítani?”– kérdezte.

A moszkoviták alatt az ex-politikus nemcsak az oroszokra, hanem az oroszul beszélő ukránokra is gondol. Többségük kelet-ukrajnai menekült, akik egész életükben oroszul beszéltek.

Farion egyébként korábban az oroszul beszélő ukránokat „állatoknak” és „biohulladéknak” is nevezte. Azoknak a szülőknek, akik oroszul tanítják a gyerekeiket, az ex-politikus szerint „egy Z vagy V betűs tankra kellene ülniük, és eltűnniük”. Az ilyen kijelentések nem egyedi esetek.

Az orosz az anyanyelve sok ukránnak.

Egy irpnyi tanárnőt támadások érték, mert a szünetben oroszul beszélt- írja a blick.ch.

„Ha valaki, aki ukránul tanít, a szünetben átvált oroszra, tulajdonképpen a gyerekeknek demonstrálja az államhoz való szkeptikus, lenéző hozzáállását” – kommentálta az esetet az oktatási miniszter.

Az, hogy Ukrajnában ellenszenv van az orosz nyelvvel szemben, érthető. De a valóság azt mutatja: sok ukrán nem tud ukránul.

Olekszij Arestovics, az ukrán elnöki Hivatal tanácsadója, azt mondja, hogy ha az ilyen esetek büntetlenül maradnak, előbb utóbb, elfogadhatónak tartja majd a nép.

„És akkor egyes államférfiak azt mondják: Öljünk meg minden oroszt” – utalt az ukrán hírszerzés vezetőjének, Kijlo Budanovnak a kijelentésére.

Arestovics cselekvésre szólítja fel az ukrán kormányt:

„Nyugati támogatóink és minden normális ember is kegyetlenségnek tartja az ilyen kijelentéseket. A politikusok hallgatása végzetes. A helyes döntés az lenne, ha megbüntetnék az ilyen kijelentéseket.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés