ACNEWS

Kína megoldaná az „ukrán válságot”

A Kreml figyelemre méltónak tartja és alapos elemzésnek veti alá az ukrán válság megoldására a Kína által előterjesztett tervet - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságírókkal.

Hirdetés
Ad image

A Kreml figyelemre méltónak tartja és alapos elemzésnek veti alá az ukrán válság megoldására a Kína által előterjesztett tervet – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságírókkal.

„Minden kísérlet, amely olyan tervek kidolgozására irányul, amelyek segítenek a konfliktus békés mederbe terelésére, figyelmet érdemel. Ekként nagy figyelemmel tekintünk kínai barátaink tervére is. Ami a részleteket illeti, azok természetesen alapos elemzés tárgyát kell, hogy képezzék, figyelembe véve a felek érdekeit” – mondta Peszkov.

Hozzátette, hogy egy ilyen kiértékelés hosszú folyamat.

A kínai külügyminisztérium pénteken 12 pontos nyilatkozatot tett közzé az ukrajnai válság politikai rendezéséről. Peking fő tézisei között szerepel egyebek között a szuverenitás és a területi integritás tiszteletben tartása, a közvetlen párbeszéd újraindítása Moszkva és Kijev között, valamint a további eszkaláció megakadályozása.

Peszkov újságírói kérésre válaszolva azt mondta, nem látja értelmét, hogy külön kommentálja a kínai drónok és egyéb haditechnika állítólagos oroszországi exportjára vonatkozó állításokat, mert Peking ezt már megtette. Kína korábban hazugságnak minősítette a kijelentéseket, amelyek szerint ilyen támogatást nyújtana Moszkvának.

A szóvivő szerint Oroszország jelenleg nem látja az Ukrajna körüli helyzet békés rendezésének előfeltételeit, ami a „különleges hadművelet” folytatását teszi szükségessé. Azt mondta, Oroszország a kitűzött célok elérése felé halad.

Az unió tizedik szankciócsomagjáról megjegyezte, hogy Nyugaton hiány lépett fel az új büntetőintézkedések célpontjainak tekintetében. Mint mondta, ez magyarázza egyes magánszemélyek vagy jogi személyek „logikátlan” lajstromba vételét. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy feketelistára került Tatyjana Moszkalkova emberi jogi biztos is, aki kulcsszerepet játszik az orosz-ukrán hadifogolycserék megszervezésében.

Elmondta, hogy a Kreml figyelemmel kíséri Moldova Dnyeszter menti régiója körül kialakult helyzetet, amely nyugtalanságra ad okot. Peszkov szerint a nyugtalanságot kívülről szítják.

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója hétfőn újságíróknak mondta el, hogy továbbra is pozitívan tekint a 2022 novemberében Ankarában William Burnsszel, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazhatójával megtartott találkozójára, és nagy tiszteletet tanúsít iránta.

Az orosz kémfőnök Burns egy sajtónyilatkozatát kommentálta, amelyben a hivatali partnere negatívan jellemezte mind a találkozót, mind Nariskin akkori magatartását.

„Tudják, a találkozó két és fél órán át tartott, és már ez is arra utal, hogy aligha lehetett volna ilyen hosszú a megbeszélés, ha valamelyik fél dacosan, durván és arrogánsan viselkedik” – mondta az SZVR-igazgató.

„Nem, ismétlem, ez egy nagyon jó, nyugodt beszélgetés volt” – mondta Nariskin, hozzátéve, hogy a tárgyalás során nem a saját véleményét, hanem az orosz közvéleményt képviselte. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés