Rick Scott republikánus szenátor levélben fordult a kereskedelmi miniszterhez. Egészségtelen termelési módszerekre hivatkozva azt állítja, hogy a kínai fokhagyma nem biztonságos. Sőt, nemzetbiztonsági kockázatot jelent.
Kína a világ legnagyobb friss és hűtött fokhagyma exportőre, az Egyesült Államok pedig a fő fogyasztója. Az Egyesült Államok most azzal vádolja Kínát, hogy a fokhagymát mesterségesen alacsony önköltségi dömping áron juttatja el a piacra. Az USA az 1990-es évek közepe óta súlyos vámokat vagy adókat vetett ki a kínai importra, hogy megakadályozza az amerikai gyártók kiszorítását a piacról. 2019-ben, a Trump-kormány idején ezeket a vámokat meg is emelték.
Levelében Scott szenátor kiemeli „súlyos közegészségügyi aggodalmát a külföldön termesztett fokhagyma minőségével és biztonságával kapcsolatban, különösen a kommunista Kínában termesztett fokhagyma esetében”. Elmondása szerint „jól dokumentáltak” online videókban, főzős blogokban és dokumentumfilmekben, hogy a fokhagymát „szennyvízben” termesztik.
Felszólította a Kereskedelmi Minisztériumot, hogy tegyen lépéseket egy olyan törvény értelmében, amely lehetővé teszi az egyes import áruk Egyesült Államok biztonságára gyakorolt hatásának vizsgálatára.
Scott szenátor azzal érvel, hogy „az élelmiszer-biztonság egy egzisztenciális vészhelyzet, ami súlyos fenyegetést jelent nemzetbiztonságunkra, közegészségügyünkre és gazdasági jólétünkre.”
A québeci McGill Egyetem azt állítja, hogy „nincs bizonyíték” arra, hogy Kínában a szennyvizet műtrágyaként használnák a fokhagyma termesztéshez.
„Mindenesetre nincs ezzel gond” – áll az egyetem egy korábbi, 2017-ben megjelent cikkében. „Az emberek által kibocsájtott szennyvíz ugyanolyan hatékony műtrágya, mint az állati eredetű hulladék. Az emberi szennyvíz kiszórása a növényeket termesztő területeken nem hangzik vonzónak, de biztonságosabb, mint gondolná.” – írt a bbc.