ACNEWS

Kisbolygót nevezték el a varázslatos ajkai csillagásznőről

Ivanics-Rieger Klaudiát második magyar amatőr csillagászként érte az elismerés.

Hirdetés
Ad image

Ivanics-Rieger Klaudiát második magyar amatőr csillagászként érte az elismerés.

Két hónapja, hogy az ajkai csillagásznő-pedagógus meghalt, de máris bolygó viseli a nevét. Ivanics-Rieger Klaudia a Bakonyi Csillagászati Egyesület alapító és elnökségi tagjaként gyerekekkel ismertette meg a csillagok varászlatos világát.

Neki köszönhető többek között, hogy az egyesület a látássérültek számára megalkotta az Európában is egyedinek számító Tapintható Univerzum vándorkiállítást. Férjével, Ivanics Ferenc elnökkel és az egyesületi tagokkal számos tervük volt még. Aztán jött a gyógyíthatatlan betegség…

Klaudia elvesztése utáni Kovács Gergő geográfus-csillagász úgy vélte, Klaudia megérdemelné, ha róla is elneveznének egy kisbolygót, így örökre beírná a nevét a tudomány világába.

Dr. Lenka Kotková cseh csillagásznő a kezdeményezés mellé állt.

Feljánlotta, hogy az általa 1998. február 27-én felfedezett kisbolygó Klaudiáról legyen elnevezve. Az események ezután olyan gyorsan követték egymást, hogy 2023. március 20-án a Nemzetközi Csillagászati Unió hivatalosan is közzétette a (35459) Klaurieger = 1998 DG20 kisbolygó nevét, ami a Mars és a Jupiter bolygó között elterülő aszteroidaövezetben kering.

A (35459) Klaurieger aszteroida egy 5,2 km átmérőjű, sziklás égitest, ami közel 4 év alatt kerüli meg a Napot. Majdnem háromszor messzebb kering a Naptól, mint a Föld. Az apró világ Naprendszerünk születésének és formálódásának időszakából maradt itt, egyfajta időkapszulaként őrizve a bolygók keletkezésében szerepet játszó ősi anyagokat.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés