ACNEWS

2024. July 06.   |   Csaba napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Joe Biden már lemondana

Biden / Fotó: Shutterstock
Biden / Fotó: Shutterstock
Biden már maga is megingott, hatalmas nyomás nehezedik rá, kiszivárgott hírek szerint a hétvégi, meghatározóan terhes szerepléseinek sikerétől teszi függővé: kitart vagy beadja a derekát, és lemond az elnökjelöltségről.
Hirdetés
Ad image

Sok demokrata számára Joe Biden amerikai elnöknek már nincs esélye az újraválasztásra a tévés bukása után. A párton belül már egy levél is kering, amelyben felszólítják a 81 éves férfit, hogy mondjon le a jelöltségről. Állítólag több tucatnyi demokrata fontolgatja a levél aláírását.

A Bloomberg egy „magas rangú párttisztviselőre” hivatkozva számol be a belső lázadásról. A forrás szerint a „hagyományosan biztonságos demokrata körzetekben” jelenleg újraválasztásért induló demokraták terjesztik a levelet. Sokan közülük is úgy látják, hogy az amerikai elnök árnyékában csökkennek a siker esélyei.

Biden múlt heti elnökjelölti vitán nyújtott erőtlen teljesítménye után szinte percről percre nő a demokrata adományozók és törvényhozók belső nyomása és csalódottsága az amerikai elnökre és kampánycsapatára.

A választási vereséggel kapcsolatos aggodalmak már az Ovális Irodába is eljutottak. Szerdán a New York Times forrása arról számolt be, hogy maga Biden is kételkedik sikerének esélyeiben. A beszámolót a Fehér Ház „hamisnak” minősítve visszautasította.

Nem sokkal a „New York Times” beszámolójának megjelenése után a CNN amerikai műsorszolgáltató is hasonló tartalmú jelentést tett közzé egy informátorára hivatkozva. Nem volt világos, hogy az illető ugyanaz a forrás volt-e. Arra a kérdésre, hogy a Fehér Ház milyen nyilatkozatot kíván tenni az ügyben, a szóvivő röviden így válaszolt: „Ugyanazt”. (Vagyis hamis)

A demokratának a republikánus Donald Trump elleni első élő vitában való szereplése aggályokat vetett fel a mentális és fizikai alkalmasságával kapcsolatban. Biden a családjával való egyeztetés után a hét elején még nyilvánosan kijelentette, hogy kitart a jelöltsége mellett. Az amerikai elnök a június eleji két külföldi útja utáni jetlagnek tulajdonította szánalmas szereplését: „ a színpadon majdnem elaludtam”.

Közben Biden találkozott a demokrata kormányzókkal, akik biztosították támogatásukról. De pénteken nehezebb feladat elé áll: az ABC-nek tervez interjút adni. Emellett a következő napokban Wisconsinban és Pennsylvaniában tervez kampánymegjelenéseket. A jövő héten pedig sajtótájékoztatót akar tartani a NATO-csúcstalálkozón Washingtonban. Elemzők szerint kevés az esélye, hogy ne kövessen el nyilvánvaló és katasztrofális hibákat. Hiszen ez már szinte naponta előfordul.

Ha Biden valóban kilép a versenyből, a demokratáknak gyorsan cserejelöltet kell varázsolniuk a kalapból. A logikus jelölt valószínűleg Kamala Harris alelnök lenne, de ő nem tudott túl sok bónuszpontot gyűjteni az amerikaiaktól hivatali ideje alatt – a támogatottsága jelenleg meglehetősen szerény. Néhány befolyásos párt képviselője azonban már más neveket is ringbe dobott: például Gavin Newsom kaliforniai kormányzót vagy a michigani Gretchen Whitmert. Újra és újra szóba kerül Michelle Obama is, akinek a politikai szakértők a legnagyobb esélyt adják a választások megnyerésére – de egészen a közelmúltig többször is kizárta, hogy ő maga is indulni akar. Emlékezetes, az Obama-adminisztráció segítségével, a liberális demokráciára hivatkozva dőltek be sorra az egyébként stabil arab államok. S tört ki a világot is megroppantó un. arab tavasz.

Évforduló: Ma van a függetlenség napja (Independence Day) vagy egyszerűen július negyedike (Fourth of July) az Amerikai Egyesült Államok egyik szövetségi ünnepe. Az amerikaiak ezen a napon ünneplik a függetlenségi nyilatkozat 1776-os kihirdetését, melyben országuk kinyilvánította függetlenségét Nagy-Britanniától.

(Forrás: CNN, Bloomberg, New York Times, Krone)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés