ACNEWS

Kiszivárgott videó: vallott Fico merénylője

Juraj Cintula / Fotó: képernyőkép
Juraj Cintula / Fotó: képernyőkép
A 71 éves lévicei Juraj Cintula ma a szlovák kormányülés után lelőtte a miniszterelnököt Handlovában. Összesen öt lövést adott le Robert Ficóra, ebből három eltalálta.
Hirdetés
Ad image

Ezekben a pillanatokban a kormányfő a besztercebányai kórház orvosainak kezében van. Állítólag nem tudják a vérzését elállítani. A lövöldözőt a rendőrök a helyszínen letartóztatták.

Kiszivárgott egy videó, amelyre egy olvasó hívta fel a Topky.sk szerkesztőségének figyelmét. Rajta az elkövető arról beszél, hogy nem ért egyet a kormány politikájával.

A videó készítésének időpontja ismeretlen, de a támadó ugyanazt az inget viseli, mint amikor lelőtte a miniszterelnököt. A fejrész sérülései is azonosak, amelyeket az őrizetbe vétel során kellett elszenvednie. Azt nem tudni, ki tesz fel kérdéseket a férfinak, és ki a szerzője magának a videónak. A pár másodperces felvételen a következő beszélgetést hallhatjuk:

JC: Nem értek egyet a kormány politikájával.

K: És ezért döntöttél egy hónapja, hogy megteszed?

JC: Végül is a tömegmédiát felszámolták. Miért támadják meg az RTVS-t? Miért vannak az emberek…. Miért rúgják ki Mazákot?

A merénylő nem ért egyet a kormány politikájával. A RTVS a szlovák közszolgálati televizió, amit Fico hatalomra kerülése óta támadnak. Jan Mazákot pedig a Szlovák Köztársaság Igazságügyi Tanácsának tagjai az áprilisi ülésen menesztették Mazákot elnöki tisztségéből. Később a parlament felmentette a Szlovák Köztársaság Igazságügyi Tanácsának tagi tisztségéből (- a szerk.)

Sajtóértesülések szerint a lövöldöző Juraj Cintula. A férfi 71 éves, lévicei író, aki több verseskötetet is publikált, és az Áldozat üzenete című művet írta. Léván megalapította a Dúha Irodalmi Klubot (Dúha – Szivárvány- a szerk.). 2016-ban Juraj egy magánbiztonsági szolgálatnál dolgozott. A fegyvert legálisan tartotta.

A merénylő fia nyilatkozott az Aktuality.sk-nak . „Fogalmam sincs, mit akart apa, mit tervezett, miért történt” – mondta. Nem Ficóra szavazott. „Ennyit tudok róla mondani” – jelentette ki, cáfolva, hogy apja valaha is nyíltan említette volna egy politikus megtámadását vagy meggyilkolását. Azt is tagadta, hogy pszichiátriai beteg lenne. „Talán valami rövidzárlat volt, nem tudom” – tette hozzá.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés