ACNEWS

Kivásárolhatják a háborúból munkásaikat az ukrán cégek

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Az Ukrajnában egyre fokozódó munkaerőhiány miatt, a vállalatok kivásárolhatják alkalmazottaikat a katonai szolgálatból.
Hirdetés
Ad image

„Ezekben a nehéz időkben minden vállalkozás működése a kiszámíthatóságtól függ – és a legtöbb gyártó előtt álló legfontosabb kérdés ma az, hogy meg tudják-e tartani a kulcsfontosságú alkalmazottakat” – magyarázta az ukrán kormánypárti képviselő.

A törvénytervezet szerint a munkavállalók behívását úgy lehet megakadályozni, hogy munkáltatójuk 450 euró (kb 180 000 forint) díjat fizet. A vállalatoknak ezután maguknak kellene eldönteniük, hogy mely alkalmazottaik a „nélkülözhetetlenek”.

Ukrajna 2022. februári orosz megszállása óta több százezer fiatal férfi hagyta el Ukrajnát. Egy áprilisban közzétett felmérés szerint az ország vállalatainak csaknem háromnegyede munkaerőhiánnyal küzd – írja a krone.at.

A frontvonalon is rendkívüli létszámhiány van. Az új újoncok bevonzása érdekében Ukrajna több intézkedést is bevezetett, többek között a sorkötelezettségi korhatár 25 évre való leszállítását, a fogvatartottak mozgósítását és a lelkiismereti okokból történő szolgálatmegtagadás szigorúbb büntetését.

Néhány kivételtől eltekintve a 18 és 60 év közötti férfiak már nem hagyhatják el az országot. A múlt héten bejelentették, hogy a külföldön élő, katonaköteles korú ukránok többé nem hagyhatják el az országot ukrajnai látogatásuk után.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés