ACNEWS

Klicsko mentőövet dobott Zelenszkijnek

Klicsko / Fotó: Shutterstock
Klicsko / Fotó: Shutterstock
A kijevi polgármestere szerint az ukrán elnök a politikai öngyilkosságot kockáztatja - de lenne megoldás
Hirdetés
Ad image

„Nem hiszem, hogy egyedül, a nép beleegyezése nélkül ilyen fontos és nehéz döntéseket hozhat” – mondta Klicsko a Corriere della Sera című olasz napilapnak adott vasárnapi interjújában.

Klicsko szerint az Oroszországgal kötendő békemegállapodás lehetséges forgatókönyveiről szóló viták nagy nehézségek elé állítják az elnököt. „Az elkövetkező hónapok nagyon nehezek lesznek Zelenszkij számára. Folytatja-e a háborút újabb halálesetekkel és pusztítással, vagy területi kompromisszumot fontolgat Putyin elnökkel?” – kérdezte Klitschko. „Bárhogy is dönt, elnökünk a politikai öngyilkosságot kockáztatja”.

Zelenszkij mindkét forgatókönyv miatt magyarázatra szorulhat. Különösen ami az esetleges területi engedményeket illeti, amelyek a háború befejezése érdekében területek Oroszországnak való átengedését jelentenék. „Hogyan magyarázza meg az országnak és a népnek, hogy szükséges feladni olyan területrészeket, amelyek harcoló hőseink ezreinek életébe kerültek?” – folytatta Klicsko.

A nemzeti egység koalíciójának megalakítása, ahogyan az Izraelben történt a Hamász október 7-i mészárlását követően, lehet a módja Ukrajna számára a stabilitás és a nagyobb támogatás biztosításának” – mondta Klicsko, aki nem biztos abban, hogy Zelenszkij hajlandó lenne feladni a kezében lévő központi hatalmat, amely az orosz invázió első napja óta garantálja számára a hadiállapotot.

Klicsko és Zelenszkij politikai riválisoknak számítanak, és a korábbi ökölvívó világbajnokról az a hír járja, hogy ambíciói vannak az elnöki székre. Amikor a kapcsolatukról kérdezték, Klicsko azt mondta: „Hogy tisztázzuk, mindig is jó kapcsolatom volt vele, ő az, akinek rossz a viszonya velem”. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Zelenszkij mandátuma májusban ugyan lejárt, a választásokat ebben a pillanatban helytelennek tartja.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés