ACNEWS

Kockázatos, de nitrogéngázzal végzik ki az alabamai gyilkost

fotó: illusztráció / pixabay
fotó: illusztráció / pixabay
Kenneth Eugene Smith-t 1988-ban bérgyilkosság miatt ítéltek el. Ő lehet az első, akit nitrogén-hipoxia öl meg az Egyesült Államokban.
Hirdetés
Ad image

Alabama arra készül, hogy a jövő hónapra tervezett ítélet végrehajtás során nitrogéngázt használjon. Ez az állam az első, amely megpróbálkozik ezzel a módszerrel. Az Egyesült Államok tisztviselői alternatívákat keresnek a halálos injekciós gyógyszerek hiánya miatt.

Alabama a nitrogén-hipoxia alkalmazására törekszik, amely során az ember csak nitrogént lélegzik be, és oxigénhiány miatt hal meg. A protokoll egyes részletei továbbra is titkosak a nyilvánosság előtt.

A halálra váró fogvatartott, Kenneth Eugene Smith azt mondta az NBC News-nak, hogy nem ismeri az eljárás működését leíró állami protokollt. Jogi és orvosi képviselői ebben a hónapban megtekinthették a kivégzőkamrát. Átvizsgálták a maszkot, amin belélegzi a nitrogént, de Smith nélkül.

Az 58 éves Smith esetének újszerűségét növeli, hogy ritka példa arra, hogy túlélt egy sikertelen kivégzési kísérletet. 2022 novemberében halálos injekcióval akarták megölni, de a börtön személyzetének nem sikerült megtalálnia a megfelelő vénát. Emiatt a halálos injekciós kivégzéseket más fogvatartottaknál is leállították Alabamában.

Smith-t bérgyilkosság, egy prédikátor feleségének, Elizabeth Sennettnek a megölése miatt ítélték el 1988-ban. Az áldozat családja azt mondta, bíznak benne, hogy végrehajtják a január 25-re tervezett kivégzést a több évtizedes jogi késedelem után.

Oklahoma és Mississippi is jóváhagyta már a nitrogén-hipoxia alkalmazását, de egyikük sem próbálta ki.

Az alabamai büntetés-végrehajtási osztály által készített jegyzőköny szerint a fogvatartottat először a kivégzőkamrában lévő ágyra helyezik, és kap egy pulzoximétert, ami a vér oxigénszintjét méri. A maszkot, mielőtt a fogvatartott arcára kötnék, tesztelik, hogy biztosítja-e a belélegzéshez az áramlását.

Egy lelki tanácsadó is ott lehet a kamrában, és a kivégzés befejezéséig ott is maradhat.

Ezután elhúzzák a függönyöket, hogy a kivégzést szemtanúk is megtekinthessék. A fogvatartott még egy zárónyilatkozatot tehet, és ha nem engedélyezik a kivégzés felfüggesztését, akkor aktiválják a nitrogén-hipoxia rendszert.

A nitrogéngázt a maszkba 15 percig adagolják, és még 5 percig az EKG szívmegállás jelzését követően. Ez az új módszer hatékonyabbnak bizonyulhat, és azzal az előnnyel jár, hogy fájdalommentes.

A nitrogén a természetben előforduló színtelen, szagtalan gáz. Bőségesen megtalálható a föld légkörében és a talajban. De ha nem keverik össze megfelelő mennyiségű oxigénnel, a belélegzése káros élettani hatásokhoz vezethet, például fáradtsághoz, légzési zavarokhoz, hányáshoz és akár halálhoz is.

A halálos injekciónál az a helyzet, hogy ha a katétert bekötötték, és a gyógyszert befecskendezik, akkor az nem jelenthet veszélyt senkire, megfigyelőkre vagy bárkire a szobában, mert a vegyszerek nem hagyják el a fogoly testét. Ellenérv a gázzal szemben, hogyha rosszul alkalmazzák, a gáz oda fog menni, ahova akar, ahol van hely. Másokat is elérhet.

A Smith nevében nyilatkozó aneszteziológus azt mondta, hogy az elítélt hányhat, és fennáll annak a veszélye, hogy fuldokolni kezd, vagy esetleg vegetatív állapotban marad. Az államügyészek spekulatívnak nevezték ezeket a lehetőségeket, és úgy vélik, hogy lehetséges a nitrogén humánus felhasználása.

Smith azt mondta, reméli, hogy a kivégzésével kapcsolatos késedelem elég hosszú lesz ahhoz, hogy az állam törvényhozása olyan törvényjavaslatot fogadjon el, amely előnyös lesz számára. A bíró 1996-ban ítélte halálra Smith-t, annak ellenére, hogy az esküdtszék 11-1 arányban életfogytiglani börtönbüntetésre szavazott.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés