ACNEWS

Nem mindegy, mikor vágja el a köldökzsinórt a szülészorvos

A koraszülötteknél lényegesen kisebb a halálozási kockázat, ha a köldökzsinórt nem szorítják el azonnal.
Hirdetés
Ad image

A közelmúltig bevett gyakorlat volt, hogy a koraszülöttek köldökzsinórját közvetlenül a születés után elszorították-elvágták, hogy könnyen kiszáríthassák, a csecsemőt bepelenkázhassák, és ha szükséges, újraéleszthessék.

A koraszülöttek kezelésénél különféle nemzetközi ajánlások léteznek: 15-45 mp, 45-120 mp, 120-nál több másodperc. A tudósok több tanulmány eredményét vették figyelembe, amiből a végső következtetést levonták.

Ha több percet várnak, az simább átmenetet eredményez, és egyebek mellett csökkenti az agyvérzések és a szükséges vérátömlesztések arányát, állítják a kutatók.

Ha a köldökzsinórt nem szorítják el és nem vágják el azonnal, a vér tovább fog folyni a méhlepényből a baba felé, miközben a baba tüdeje megtelik levegővel – magyarázzák. Ez valószínűleg megkönnyíti a légzésre való átállást, és csökkentheti a vashiány kockázatát a csecsemőnél.

Az adatok tehát azt sugallják, hogy a szorítás előtti legalább két perc várakozás jelentősen csökkentheti a halálozás kockázatát, mintha ezt rövidebb idő után teszik meg – olvasható a bild.de-n..

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés