ACNEWS

2024. September 20.   |   Friderika napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Kolera ütötte fel a fejét Ukrajnában a vízhiány miatt

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A járványszezon megkezdőött. Ukrajnát olyan fertőző betegségek kitörésének veszélye fenyegeti, mint a vírusos hepatitis A, és a kolera.
Hirdetés
Ad image

Ennek fő oka az energiaszektor elleni ellenséges támadások okozta áramszünetek és vízellátási zavarok. Ukrajna egészségügyi minisztere, Viktor Lyashko felhívta a figyelmet az áramellátás kritikus helyzetére, ami fertőző betegségek kitöréséhez vezethet. A megelőzés-ellenőrző központok és a közművek intenzív üzemmódban dolgoznak a fertőzések terjedésének megakadályozásán.

„Most a helyzet nem kevésbé kritikus, mint amikor felrobbantották a Kahovkai vízerőmű gátját. Miért? Mert áramkimaradások vannak, támadások érik az energiaszektort. És amikor áramkimaradások vannak, gyakran a vízellátás is leáll. A vízellátás hosszú időre történő leállítása, ahhoz vezethet, hogy a fertőző minták vízi átviteli útvonala előtérbe kerülhet. A járványszezon megkezdődött” – mondta Ljasko, aki minden ukránt arra buzdít, hogy a háború alatt ne hanyagolják el a védőoltást.

„Fokoztuk a járványmegfigyelést, minden hasmenéses, egyéb esetet azonosítunk. Olyan ferőző betegségek fenyegetnek, amelyek a banális higiéniai normák be nem tartásával terjedhetnek. Ha nem mosakszol, könnyen kolerát vagy hepatitist kaphatsz. Ha nincs áram, nem tudod eltárolni az ételedet sem” – figyelmeztette az ukránokat a miniszter.

A figyelmeztetések fő oka az ukrajnai erőművekre mért hét ellenséges rakétacsapás. A jelentős károk miatt nem tudnak annyi áramot termelni, mint a támadások előtt. Európából importot és gyorssegélyt hoznak be, hogy az energiarendszerben keletkező hiányt leküzdjék. A károk nagyságrendje miatt azonban ezek az intézkedések nem elegendőek az energiarendszer egyensúlyának fenntartásához, ezért az Ukrenergo központ kénytelen fogyasztáskorlátozó intézkedéseket alkalmazni mind az ipari, mind a háztartási fogyasztók esetében – írja az informator.ua.

Közben a RIA Novosztyi orosz lap már arról ír, hogy Herszonban már kitört a kolerajárvány.

„Már mintegy 100 ember van kórházakban. Legalább 12-en meghaltak. Túlnyomórészt katonák, de már fertőzött civilek eseteit is regisztrálják”- mondta a lapnak egy herszoni lakos, hozzátéve, hogy az ukrán kormány fél a tömegpániktól, ezért egyelőre a lakosságnak azt, mondják, hogy nem kolerás esetek ezek, hanem „csak” tífusz.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés