ACNEWS

Brutálisan lecsap a magyarokat átverő multikra a kormány

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
Zsugorinflációval spekulál több multicég is, hogy kihasználja a vásárlókat. A kormány most kemény megtorlást ígér.
Hirdetés
Ad image

A háború és a rendkívül káros brüsszeli szankciók az egekbe lökték az inflációt. A kormány a családok, a munkahelyek és a gazdaság védelme érdekében akciótervet dolgozott ki az infláció letörése és év végéig egy számjegyűre csökkentése érdekében – hívta fel a figyelmet közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

A kormány intézkedései hatékonyak és látványosak: januárban először megállították a szankciós inflációt, majd csökkenő pályára állították. Az olyan lépéseknek köszönhetően, mint a kötelező akciózás vagy az online árfigyelő bevezetése, több mint 9 százalékpontot csökkenve már hetedik hónapja tart a szankciós infláció trendszerű mérséklődése. Ez élénkítheti a keresletet, ezzel is segítve a fogyasztás ismételt bővülését – emlékeztetett a GFM.

Bár az infláció határozottan csökken, a multik profitéhsége és az árspekuláció nem múlt el. A multik nagyobb mértékben emelik áraikat, mint azt a gazdaság indokolná. A magas árak miatt kieső fogyasztói keresletcsökkenést látva rejtett áremelésekkel vagy a minőség rejtett csökkentésével trükköznek. Így tovább növelik profitjukat.

Ezt a szakirodalom zsugorinflációnak (angolul „shrinkflation”) hívja. Ez arra utal, hogy egy adott termék vagy szolgáltatás ára változatlan marad. Viszont csökken a kiszerelés mérete vagy akár romlik a termék vagy szolgáltatás minősége. Egy termék ára, ha a gyakorlatban nem változik, miközben kiszerelése a korábbi 100 grammról 90 grammra csökken, akkor valójában több mint 10 százalékos „áremelést” kell elszenvednie a fogyasztóknak.

Az árspekuláns multik viselkedésének eredménye tehát az lehet, hogy a fogyasztók a korábbiaknál kevesebbet kapnak a pénzükért a megvásárolt termékekből. Ezáltal jelentősen csökken a családok pénzének vásárlóértéke. Sőt az is előfordulhat, hogy rosszabb minőségű termékekhez jutnak hozzá, ami egészségügyi szempontból is kiemelt kockázat. A zsugorinfláció különösen azért fogyasztóellenes, mert a multik kihasználják, hogy a vásárlóknak kevésbé tűnik fel a mennyiségi vagy minőségi változás a csomagolásokon. Figyelmük többnyire az árcédulákra koncentrálódik. A vásárlók megtévesztése ellen azonban a kormány a leghatározottabban fel fog lépni és megakadályozza, hogy a családokat – különösen ebben a nehéz gazdasági helyzetben – megkárosítsák – hangsúlyozta a GFM. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés