ACNEWS

2024. September 07.   |   Regina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Kormányinfó: a napi egymillió eurót vagy befizetjük, vagy levonják

Gulyás-Gergely-MTI-Máthé Zoltán
Gulyás-Gergely-MTI-Máthé Zoltán
Péntek reggel, rendhagyó időben tartották meg a Kormányinfót. Összeszedtük a legfontosabb történéseket.
Hirdetés
Ad image

Július 26-án, péntek reggel rendhagyó időben tartotta meg Gulyás Gergely és Vitályos Eszter a Kormányinfót. A kezdetek kezdetén kiderült, hogy Orbán Viktor miniszterelnök holnap Tusványoson fog beszédet mondani. A Telex információi szerint a magyar miniszterelnök a 2030-2040 közötti terveiről fog bővebben mesélni. A Kormányinfó főbb pontjai között szerepelt többek között a kőolajszállítás blokkolása, amivel Gulyás szerint Ukrajna tudatosan zsarolja Magyarországot és Szlovákiát. Elmondása szerint, ha a helyzet nem változik könnyen üzemanyaghiány alakulhat ki Magyarországon.

Gulyás és Vitályos kitért a tegnap előtti ponthirdetésre is, aminek kapcsán kijelentették, hogy akinek hibásan számolták a felvételi pontjait, az mindenképpen forduljon az Oktatási Hivatalhoz. A meghibásodott kórházi klímákra is kitért Gulyás Gergely. Kiemelte, hogy nincs alapvetően olyan hatalmas baj, mint azt a sajtó kifejtette. Valamint azt is aláhúzta külön, hogy más országokban rosszabb a helyzet, így nincs okunk aggodalomra.

Napi 1 millió eurós bírság

Az ATV kérdésére Gyulyás Gergely elmondta, hogy a napi 1 millió eurós bírság, amit kiszabtak hazánkra, az ítélet meghozatalától számítódik. Két opciónk van ennek a törlesztésére. Vagy befizetjük egyben, vagy levonják a nekünk kifizetett támogatásokból. Így a kormánynak alapvetően nincs arra lehetősége, hogy elkerülje a befizetést.

Gulyás kitért arra is, hogy nem lehet tudni, hogy milyen büntetésre számíthatunk a továbbiakban akkor, ha a kormány nem vonja vissza a Szuverenitásvédelmi Hivatalról szóló törvényt. A miniszter elmondta, hogy amennyiben olyan döntés születik, akkor a bírósági ítéletet végehajtják. Ahogyan eddig is mindig, Azonban Gulyás szerint a migráció, illetve a tranzitzónák ügye már más kérdés, mivel eltérően értelmezik azt, hogy mi a végrehajtás módja.

A bevándorlással kapcsolatban arra is kitért, hogy a kormány senkire sem akar senkit rákényszeríteni. Így Ausztriára sem fogják ráengedni a bevándorlókat, ha úgy alakulna a helyzet. A miniszter szerint Magyarország feladata megvédeni az EU határait.  

Ezért kell a kínai hitel

Szintén az ATV kérdésére reagálva beszélt Gulyás Gergely a nemrég felvett kínai hitelről is, aminek összege 1 milliárd euró volt. A miniszter a hitelről nem sokat mondott, kiemelte, hogy a Pénzügyminisztérium tud tájékoztatást adni a részletekről. Azt viszont elárulta, hogy az összegből az infrastruktúrát tervezik fejleszteni.

Tovább büntetik a légitársaságokat

Gulyás Gergely kitért a légi közlekedés helyzetére is. Ezen belül a járatkésésekre reagált a miniszter, kiemelve, hogy addig büntetik a légitársaságokat, amíg azok nem lesznek pontosak. Szerinte most profitmaximalizálás folyik, ezért túl feszítettek a menetrendek. Ezen pedig változtatniuk kell a légitársaságoknak.  „Az nincs rendben, hogy négy-öt órát, vagy akár egy napot késik a gép.” – mondta.

Családtámogatás

Vitályos Eszter arról beszélt, hogy még soha nem született ilyen kevés gyerek Magyarországon. Azonban szerinte a jelenlegi családtámogatási rendszer nélkül egy győrnyi gyerek hiányozna az országból. Hozzátette, hogy az elmúlt évek válságai is befolyásolták a születésszámokat. Elmondása szerint dolgoznak újabb terveken, azonban ezekről még semmit sem árult el. Azt viszont lehet tudni, hogy újabb családtámogatás nincsen napirenden.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés