ACNEWS

Koronavírus: Veszélyben a gyerekek

Szervi károsodásuk is lehet a fertőzéstől.

Hirdetés
Ad image

Szervi károsodásuk is lehet a fertőzéstől.

Habár gyermekek megbetegedése esetén mind a súlyos állapot, mind a halál rizikója jelentősen kisebb, mint felnőttek esetében, gyermekek tízezrei szenvednek világszerte a megbetegedés következményeitől – írja az Infostart.

 

 

 

A megbetegedés a fentiek ellenére sem veszélytelen a Reuters cikke szerint: az amerikai járványügyi hivatal az 5-11 évesek körében a vezető tíz halálokok egyikeként tartja számon a koronavírust. Akik átvészelik a betegséget, azoknak 0,1 százaléka szembesül később sokszervi gyulladással, a hosszú Covid állapota azonban már jóval több gyermek életét nehezíti meg.

 

 

 

Egyre több országban válik elérhetővé a védőoltás ezen korosztály számára is – novemberben az USA-ban már megkezdték az 5-11 évesek oltási kampányát, mely mostanra, úgy tűnik, veszít lendületéből. Az Európai Unió tagállamaiban, köztük

 

 

 

Magyarországon a jövő héttől oltják az 5 év fölötti, vakcinára eddig nem jogosult gyerekeket.

 

 

 

Az orvosok azt remélik, a megszerzett tudás nemcsak őket segíti a betegség diagnosztizálásában és gyógyításában, de a szülőket is annak felismerésében, miért fontos koronavírus ellen immunizálni. A hosszú Covid és a sokszervi gyulladás két fontos érvet jelent.

A sokszervi gyulladást, amely jellemzően néhány héttel a koronavírus-fertőzés után jelentkezik, az okozza, hogy az immunrendszer hirtelen túlműködésbe kezd és gyulladást okoz a szívben, a tüdőben, a vesékben, az agyban és a gyomor-bélrendszeri szervekben. Az érintett gyermekek akár két hetet is kórházban tölthetnek, egyesek intenzív ellátást igényelnek.

3500 megfertőződött gyerekből egyet érint az állapot, melynek halálozási aránya 1-2 százalékos.

Az orvosok már sokkal jobban tudják kezelni ezt az állapotot, mint a közelmúltban, a sokszervi gyulladást követően fél, majd egy évvel elvégzett vizsgálatok szerint a legtöbben majdnem minden problémától megszabadulnak a betegség után.

A Moshal és kutatótársai által a Lancet című szaklapban közzétett hat hónapos értékelés szerint a sokszervi gyulladással kórházba került gyermekeknél a szervi károsodás ritka. A tartós tünetek, köztük a szellemi fáradtság és a fizikai gyengeség gyakran fennmaradtak, de idővel megszűntek.

„Gyorsabban elfáradnak, így ez a betegség az iskolai munkát is befolyásolja, mert a gyerekek rövidebb ideig tudnak koncentrálni. Ennek megértése fontos mind a családok, mind a fiatalok számára, mert az állapot kétségbeejtő lehet, és az iskolák és a tanárok számára is, hogy megértsék, hogyan kezeljék ezt a helyzetet” – mondja Karyn Moshal londoni gyermek fertőzőbetegség-szakértő.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés