Kovács Lázár a budai vár legelegánsabb étterméből jutott Washingtonig, majd vált a gasztro világ egyik legérdekesebb és legkeresettebb sztárséfévé. Nemrégiben a YouTube csatornáján futó Chilli Challenge sorozatának apropóján készített egy társasjátékot, hasonló címmel, ami akkora siker, hogy készül a folytatásra. A gasztro guru beavatott minket a chilli császárok rejtelmeibe.
– Honnan jött az ötlet, hogy a tüzes ízek iránt hatalmas szerelmed, társasjátékká konvertáld?
– A műsor volt az apropója, rájöttem, hogy más is szórakozhatna olyan jól, mint én és a vendégeim. Egyébként először a gyerekeken teszteltem. Tudod, érdekes, hogy kinél, hogyan hat a chilli, illetve annak a hatóanyaga, mert nem mindenkinél ugyanaz. Ezért van az, hogy valaki nagyon bírja, valaki pedig már a leggyengébb chilli fajtától is fuldoklik. Rengeteget forgattunk, különböző sztárokkal, főző show-kon is teszteltem, de csináljuk céges bulikon is, mint versenyt és kapaszkodj meg, Debrecenben egy idős néni nyerte meg a kihívást.
A célom is az volt a játékkal, hogy azon túl, hogy egy nagyon jó játék, kiválóan tudunk újítani a gasztro-szokásainkon a különböző szószokkal. A chilliben az a legszuperebb, hogy előbb csíp, aztán jönnek a jobbnál jobb ízek. Ez a mexikói típusú ételeknél hatványozottan igaz tud lenni. Én imádom ezt az egész chilli-kulturát, olyannyira, hogy már készülök az újabb kollekcióval, ami zöld chili válogatást tartalmaz majd.
– Mi volt a legjobb és a legkínosabb chilli élményed?
– Többnyire csak jó élmények vannak, de talán a már említett néni alkotott igazén maradandót. A kínos élmények inkább abból adódnak, hogy valaki meg van győződve arról, hogy bírja, de találkozik olyan chillivel, ami megmutatja számára, hogy nem. Volt olyan vendégem, aki éhgyomorra érkezett és vetette bele magát a tüzes mámorba. Na, ő viszonylag gyorsan, nagyon rosszul lett, annak ellenére, hogy bírja, a harmadik körben kidőlt. Ugye a chillinél borzalmasan fontos, hogy mikor fogyasztod.
– Milyen tanáccsal vérteznél fel egy olvasót, aki még csak most ismerkedik a chillivel?
– Ez attól is függ, ki miért fogyasztja, hiszen a chillihez épp úgy hozzá lehet szokni, mint a szójához, a szezámolajhoz, vagy a Coca-Colához, amiket egy idő után ugye kívánsz. A chillire –tapasztalatból mondom– rá lehet kattanni, de az egésznek kémiai alapja van. A chilli felszabadítja az endorfint a szervezetünkben. A boldogsághormonnak is nevezett anyag elkezd termelődni, mikor ezekkel a különleges ízekkel kényeztetjük az ízlelőbimbóinkat, s ezáltal sokkal jobb lesz a közérzetünk. Szerintem épp emiatt szeretik ilyen sokan világszerte.
– Mikor- és mihez ajánlod a chillit?
– A chilli fogyasztását nyáron kimondottan ajánlom, hiszen, ha valaki chillis ételeket fogyaszt, utána sokkal jobban bírja a meleget. Gasztronómiában szinte minden ételt meg lehet vele bolondítani, ezért inkább az alkoholról beszélnék. A kukorica sör, chillivel nagyon jó kombó, de van egy még komolyabb szintje a chilli és az alkohol szerelmének, ami a „Chilli Tequila Boom” néven vált ismertté. Ezt Mexikóban úgy szervíroznak, hogy mindenek előtt rád adnak egy bukósisakot, csöppentesz chillit a kezedre, azt felnyalod, lehúzod a tequilát, majd egy baseball ütővel fejbevágnak!
– Ki bírta a legkevésbé, illetve ki volt a Chilli Challenge királya az előző évadban?
– Volt egy gyereknapi kiadás, ahol az énekesnő, Judy lánya még nem bírta, viszont az óta fekete öves chilli evővé vált! A legkeményebb egyértelműen Döglégy Zolee volt. Ebben tényleg meg tudsz roppani. Ha csak játszod, hogy bírod, belebuksz! Zolee tényleg nagyon jól viselte, le a kalappal előtte.
Tavasz végén, nyár elején érkezik a következő évad a Chilli Challenge-ből, ahol már zöld chilliből készült szószokkal támadja a hírességek ízlelőbimbóit a sztárséf. Addig is legközelebb május 5-én, Zalaegerszegen találkozhat a nagyérdemű Lázárral, illetve a júniusi elején megrendezésre kerülő 36. Babod Offroad-on is próbára teszi a chilli rajongókat.