ACNEWS

Kővári Erika: Hiszek abban, hogy amit adsz, azt kapod vissza

A pénzügyi tanácsadó már nagy múltat tudhat maga mögött. Feladatának tekinti, hogy mindenkinek személyre szabott ajánlatokat rakjon össze és csakis az ügyfelei érdekét képviselje mindentől függetlenül. Pár évvel ezelőtt egy pénzügyi plázát is létrehozott, de hogy ez pontosan mit jelent és hogyan jutott el idáig, arról az AcNewsnak adott interjújában mesélt.

Hirdetés
Ad image

A pénzügyi tanácsadó már nagy múltat tudhat maga mögött. Feladatának tekinti, hogy mindenkinek személyre szabott ajánlatokat rakjon össze és csakis az ügyfelei érdekét képviselje mindentől függetlenül. Pár évvel ezelőtt egy pénzügyi plázát is létrehozott, de hogy ez pontosan mit jelent és hogyan jutott el idáig, arról az AcNewsnak adott interjújában mesélt.

– Miért választotta ezt a szakmát?

– Az első diplomám vendéglátó főiskola szálloda vezetői szak volt. Mivel sajnos akkor senki sem kért meg szállodát vezetni, így kicsit magamba tekintettem és elgondolkodtam, hogy mi is az, ami igazából érdekel. Szerettem volna jó döntést hozni, hogy a munkám a hobbim is legyen, mert csak abban tudsz igazán sikeres lenni.

Aztán azon vettem észre magam, hogy nőként sosem női magazinokat olvastam, hanem gazdasági lapokat, rájöttem, hogy ez egy nagyon érdekes világ, – érdekeltek a részvények, a gazdasági folyamatok, a pénz világa. A családi kasszával elkezdtem tőzsdézni, amely kapcsán bebizonyosodott, hogy van hozzá érzékem. Minden mindennel összefügg, ha ezt jól tudjuk olvasni, és abból pedig következtetéseket levonni, az nagyban meghatározza az irányunkat, -így az enyémet is, hogy mikor milyen instrumentumban, területben érdemes gondolkodni. Hiszek abban, hogy semmi sem véletlen szüleménye és a számok mindig önmagukért beszélnek.

Aztán szép lassan azon vettem észre magam, hogy tényleg a munkám a hobbim. Sosem ragadtam le egy-egy iránynál. Így újabb és újabb ötletekkel jövök elő, talán ez vált a védjegyemmé is, de a klasszikus értelemben vett tanácsadóktól, biztosan ez különböztet meg. Máshogy látom a világot, mert én megoldásokat keresek az ügyféligényekre és nem egy terméket akarok eladni nekik. Ez olyan mint a szobrászat, személyre, igényre formálom a lehetőségeket. Számomra ez is egy művészet, csak kicsit máshogy. Azt hiszem, szeretem azt, amikor meg tudom indokolni, hogy miért pont engem válasszanak!

– 2008-ban alapította meg a cégét, a globális krízis idején. Milyen hasonlóság van az akkori, és a mostani pénzügyi helyzet között?

– Egyesek szemében a pénzügyi válság idején elkezdeni vállalkozni, főleg a pénzügyi területen, őrültség és egyenlő a bukással. Hiszen innen, aki csak tud, menekül. Én a lehetőséget láttam a válságban, – a jó vételi lehetőségeket. A pénz pszichológiáját kellett jól megfogalmaznom az ügyfeleimnek. Értem ez alatt, hogy meg kellett tudni értetni azt, hogy a gazdaság ezen pillanatában, a meglévő portfóliókat nem visszavásárolni kell, hanem még hozzá vásárolni, vagy ha még nem fektetett be, akkor itt a soha vissza nem térő alkalom. A részvények lefeleződtek. Az ellentétes, higgadt gondolkodás sokat tudott/tud keresni nekünk abban az időben. Az ügyfeleim azóta is nálam vannak.

A mostani pénzügyi helyzetben a vírus jelenléte miatt inkább ágazatok részvényeit, kötvényeit érintette a nagy árfolyamcsökkenés. A turizmusra épülő ágazatok, – szállodák, hajózás, légitársaságok, az olaj ágazatok adták a jó vételi pozíciókat, ami pénzt tudott hozni.

A mostani helyzet az emberek sebezhetőségét mutatta meg, ahol a félelem volt, mint erős érzés, jelen. A munkahelyek elvesztése, az online világba való belépés a home office működtetése.

Egy biztos, hogy ebben a helyzetben az emberek rájöttek, hogy szükségük van tartalékra, biztosításokra,- amellyel a családi életüket teheti biztonságosabbá. Most sokkal könnyebb olyanokról beszélni, mint a saját pénzügyi védelmük kialakítása, vagy éppen a vállalatok munkavállalóiról való gondoskodás.

– Mit kell érteni pontosan egy pénzügyi pláza alatt?

– Gondoljunk csak bele, miből van a legkevesebb mindenki számára az élete során? A helyes válasz erre, hogy az idejéből. Ha egy helyen meg tudják tervezni a hitelemet, a gyermekem jövőjét, vagy a nyugdíjamat, de még a vagyonom védelmét is, és így nem kell elmenni ehhez egyetlen bankba vagy biztosítókba sem, az önmagában már egy főnyeremény! Mert itt megkaphatom a legjobb ajánlatokat a piacról, és csak ki kell választanom, hogy melyik kell.

Az én pénzügyi plázám 2016-ban egyedülállóan épült fel, és építettem ez idáig, amelyben minden pénzügyi szolgáltatás megtalálható. Amelybe besétálhat akár magánszemély, akár cég és minden megoldást megtalál egy helyen, személyre szabottan.

Személyes ügyintézés esetén többnyire hiába megy, mert egészen biztos, hogy nem fognak foglalkozni vele körültekintően, ugyanis sajnos egyik pénzintézet sem tud annyi időt szakítani egy ügyfélre, hogy órákig tervezgessenek vele. Egyszerűen ez nem életszerű! Vagy nem éppen a megfelelő szolgáltatást adják, drága költségeket fizetek érte, pedig ugyanezt a szolgáltatást megkaphatta volna jóval olcsóbban máshol, de ugye ott az ügyfélpultnál ülve erre nincs rálátása.

Ma Magyarországon több mint 6000 pénzügyi megoldás van jelen. A plázánkban az összes biztosító, bank, intézményi vagyonkezelés, privátbank, fizikai aranybank, pályázat, adótanácsadás, pénztárak, határon átnyúló szolgáltatások, egyedi pénzügyi motivációs rendszerek, dolgozói tréningek megtalálhatók. Az Extrema Hungary virtuálisan kézen fogja az ügyfelet és el tudja vinni a pénzügyi szolgáltatások piacára és a megoldásokat az ügyfél igényei szerint együtt összeválogatja. Mi az ügyfél érdekét képviseljük, nem a pénzintézetekét. Nem tudok ilyen cégről, aki így működne. Általában mindenki egy vagy csak pár irányt képvisel. Egyedül az ingatlan portfolió nincs a szolgáltatásink között.

– A pandémia alatt pro bono tanácsokat adott vállalkozásoknak. Miért?

– Hiszek abban, hogy amit adsz, azt kapod vissza. Ha segítesz és látják, hogy tényleg igazi segítséget tudsz adni és az nem is akármilyen eredménnyel zárul, akkor az a vállalkozás mindig engem fog választani, legyen az bármilyen pénzügyi megoldás. Mert a bizalom és ez a fajta hozzáállás mindig mindenki számára kifizetődő. Persze segíteni is csak annak tudsz, aki nyitott arra, és persze mer befogadni építő és segítő tanácsokat. Az ilyen felfogással pedig az is, aki éppen megszorult, piacképes marad.

– A szakmai életében mi volt a legemlékezetesebb momentuma?

– Hát az biztos, hogy egyszer könyvet fogok írni, a sok storyról, amely garantáltan bestseller lesz! Persze név nélkül… A témája pedig a tanácsadásaimra, a tapasztalataimra és az emberek szokásaira fog épülni. Talán a legmeghökkentőbb eset azt volt, amikor egy kutyaól alatt 40 millió forint volt egyik ügyfelemnél. 2010-et írunk és persze tudatosan euróban volt, mondván az ügyfél szavait idézve: „Euróban gyűjtöttem, nehogy megromoljon”! Ez tényleg még nekem is abszurd volt, pedig már addig is nagyon sokat láttam.

Ha választanom kéne a legemlékezetesebb pillanatot az pedig az volt, amikor egy addig nagyon jó anyagi háttérrel rendelkező ügyfelem a válásával szinte mindent elvesztett és elhívott magához, hogy találjuk ki, hogyan tovább? Akkor azt ajánlottam neki, hogy az egyetlen megmaradt Balatonon lévő sokat érő családi nyaralóját adjuk el, és az összes összegen vegyen részvényeket. Ami akkor a válság miatt úgyis padlón lévő lefeleződött árfolyamokon lehetett hozzájutni. Ez egy rizikós befektetésnek tűnt neki. Sokat hezitált rajta, mert eddig ez a forma/terület nem igazán volt ismert hazánkban. Inkább ingatlanba fektetnek az emberek, mert az a biztos. De az, hogy valaki eladja a tehermentes ingatlanját és 100%-ban részvényt vegyen… ez nem szokványos. Majd egy hetet rágódott rajta majd felhívott, hogy belevág. Én tudom, hogy akkor azért ment bele, mert úgy érezte neki már minden mindegy. De nem csalódott! Azóta új családja van és a befektetés megalapozta a családi vállalkozását, ami azóta is biztos alapokon áll.

– Nemrég elvitték az 5-ös, és a 6-os lottó főnyereményét. Mit tanácsolna egy olyan embernek, akinek hirtelen a nyakába szakad rengeteg pénz?

– Az egyik legfontosabb tanácsom, hogy ne a család vagy esetleg a rokonok mondják meg, hogy mit csináljon a hirtelen nagy összeggel, amit nyert. Ahogy az élet minden más területén, a pénzügyi területen is szakemberek dolgoznak, tehát erősen javaslom egy szakember jelenlétét, aki kívülről higgadtan tudja megtervezni a biztonságos jövőt, amely a család vagy egyén élethelyzetéhez passzol. Értem ezalatt azt, hogy a nagy pénz előtti életet hirtelen nem lehet átírni, feladni, meghazudtolni. Tervezni kell rövid, közép és hosszútávra, melyhez elengedhetetlen egy szakember segítsége. A lottó nyertesek 90% lenullázza magát idővel, vagy jobb esetben hasonló élethelyzetbe tér vissza mint, ahonnan indult. Ez pedig annak köszönhető, hogy azt gondolják, hogy ennyi pénz sosem fogy el. Nincs mellettük egy pénzhez értő ember, aki megmondaná neki, mit tegyen. Ilyen egyszerű oknál fogva, ezek a nagy nyeremények többségében szó szerint elúsznak. Már egy kisebb nyereményből is olyan dolgokat tudnának egy életre megoldani, mint pl. a gyerekek iskoláztatását, biztosítani tudnák az első lakásukat vagy egy nyugdíjalapba befizetve gond nélkül élhetne idős korában. Felújíthatná, korszerűsíteni tudná a házát, amit a jelen ingatlanárakkal többszörös haszonnal értékesíthetne…

De egy ekkora nyeremény már nem ilyen egyszerű, az nagyobb tervezést igényel. Közgazdaságtanilag így célszerű tervezni: 1/3 rész ingatlan befektetés, azaz azok megvétele, bérbeadása, amely kapcsán fontos a jó hely megválasztása, továbbá az ingatlan profil iránya (ipari, vagy csak lakások v, házak vétele). 1/3 rész közép és hosszú távú részvények, befektetési alapok. 1/3 részben pedig legyenek kötvények, továbbá – az életet meghatározó és megalapozó – költések. Ide tartoznak még az edukáció, a család jövője szempontjából fontos és így a család egzisztenciájának fejlesztése. Vagy egy esetleges vállalkozás, saját ingatlanunk fejlesztése értéknövelése, feltöltődés, egészségünk bebiztosítása, a gyermekek minőségi oktatása és jövőjének megalapozása neves iskolaválasztás, mely későbbi kapcsolatait is tudja alakítani abban a közegben.

– Mit tart a legfontosabb céljának?

– Az elit ügynökségem a piacon egyediségével meghatározó szerepet töltsön be. Hiszen az egyedisége, a 2018-as applikációnk, a könyvünk a Budapesti Gazdasági Egyetemen lévő tantárgyunk, mind arra ad visszaigazolást, hogy jól haladok a kitűzött célom felé. Céljaim között még az is szerepel, hogy szeretném, ha Magyarországon is egyre pénzügyileg tudatosabbak legyenek az emberek. A tréningjeim egyedisége is erre épül. Itt azt gondolom, hogy ez a munkáltatóknak is nagyon nagy felelőssége. Ezért egy meghatározó szerepkört tölt be az életemben ennek úttörője, éllovasa akarok lenni.  A leglényegesebb, hogy mind ezt úgy, hogy függetlenül semelyik szolgáltató megbízásából. Mert nekem egy megbízóm van, akinek az érdekét képviselem, az pedig nem más, mint az ügyfél!

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés