ACNEWS

Kreml: Moszkva egyértelműen megfogalmazott megállapodástervezetet adott át Kijevnek

Oroszország átadott Ukrajnának egy egyértelmű megfogalmazású megállapodástervezetet, és várja a választ - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak.

Hirdetés
Ad image

Oroszország átadott Ukrajnának egy egyértelmű megfogalmazású megállapodástervezetet, és várja a választ – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak.

„Dokumentumtervezetünket, amely teljesen világos, kidolgozott megfogalmazásokat tartalmaz, átadtuk az ukrán félnek. A labda az ő térfelükön van. Várjuk a választ” – mondta Peszkov.

A szóvivő azzal vádolta meg az ukrán felet, hogy folyamatosan eltér a korábbi megállapodásoktól, és nem mutat hajlandóságot a tárgyalási folyamat intenzívebbé tételére.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a török hivatali partnerével, Mevlüt Cavusogluval folytatott szerdai telefonosbeszélgetésén azt mondta, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalások kimenetele teljes mértékben attól függ, hogy Kijev kész-e figyelembe venni Moszkva jogos követeléseit.

A török kezdeményezésre történt kapcsolatfelvétel során a felek megvitatták az ukrajnai háború során a „terepen”, különösen Mariupol környékén kialakult helyzetet és a közös, a két diplomáciai és katonai tárca közreműködésével megteendő, lehetséges lépésekről a civilek, köztük a külföldiek biztonságának garantálása érdekében. Cavusoglu az orosz külügyminisztérium szerint köszönetet mondott azért, hogy az orosz fegyveres erők különleges egységei túszokat szabadítottak ki Mariupol egyik mecsetéből.

A Rosszija 1 orosz állami televízió beszámolója szerint a mariupoli Azovsztal fémmű területén körülzárt ukrán katonák és külföldi zsoldosok szerdán sem éltek a számukra az orosz védelmi minisztérium által felkínált fegyverletételi lehetőséggel. A fegyvernyugvás viszont ismét több tucatnyi, a létesítmény környékén megbújt civil kimenekítését tette lehetővé.

Alekszandr Ben Cvi moszkvai izraeli nagykövetnek azt a bejelentését kommentálva, miszerint Jeruzsálem kész lenne helyszínéül szolgálni Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lehetséges találkozójának, Peszkov azt mondta, hogy az izraeli fél nem először fejezte ki készségét a csúcs megrendezésére. Hozzátette, hogy Moszkva többször is elmagyarázta, hogy egy ilyen találkozót minek kell megelőznie.

A Kreml korábban egy jóváhagyott megállapodáshoz kötötte Putyin és Zelenszkij tárgyalóasztalhoz ülésének lehetőségét.

Fiatalokkal a Kremlben megtartott szerdai találkozóján Putyin azt hangoztatta, hogy Oroszország el fogja érni az élet normalizálódását és a békét a Donyec-medencében. Megismételte, hogy a – nyolc éve tartó – „Donyec-medencei tragédia” „kényszerítette ki”, hogy Oroszország elindította az elnök által „különleges hadműveletnek” nevezett háborút Ukrajna ellen.

A TASZSZ orosz hírügynökség a Luganszkinformcenterre hivatkozva azt közölte, hogy az ukrán fegyveres erők kivonulnak a Rubizsne, Szeverodonyeck és Liszicsanszk alkotta háromszögből. Ivan Filiponyenko, a luhanszki „népi milícia” szóvivője kijelentette, hogy Zolote városból helikopterrel evakuáltak egy ukrán tábornokot és a városi közigazgatásban dolgozókat.

Ramazan Kadirov csecsenföldi vezetője szerda este közölte, hogy az orosz erők átvették az ellenőrzést Rubizsnében. Kadirov a nap folyamán korábban Kamjana és Sztara Kaszjanka bevételéről számolt be.

Az Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője által szerda este ismertetett hadijelentés szerint az orosz légierő 73 ukrán katonai létesítményre mért csapást a Donyec-medencében. Azt is elmondta, hogy nagy pontosságú rakéták csapást mértek 12 ukrán katonai létesítményre, köztük az két irányítási pontra, és több mint 150 „nacionalistát” öltek meg.

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 140 repülőgépet, 106 helikoptert, 498 drónt, 254 légvédelmi rakétarendszert, 2397 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 261 rakéta-sorozatvetőt, 1038 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2244 speciális katonai járművet veszítettek.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán harmadik alkalommal hozott nyilvánosságra az ukrán veszteségeket tartalmazó listát. A felsorolás a tárca szerint ezúttal az ukrán nemzeti gárda 4. hadműveleti dandárjából meghalt vagy megsebesült katonák adatait tartalmazza.

Dmitrij Petrov, az orosz belügyminisztérium szélsőséges szervezetek elleni főigazgatóságának helyettes vezetője egy szerdai moszkvai tanácskozáson azt mondta, hogy a menekültek között olyan személyek is megpróbálnak Oroszországba bejutni, akik részvevői voltak az ukrajnai harcoknak. Mint mondta, esetükben a hatóságok „a hatályos jogszabályoknak megfelelő eljárási döntéseket hoznak”. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés