ACNEWS

Krimi-kongói vérzéses lázzal öl a tavasz kullancsa

Az állat szövetben való tartózkodása ugyanis növeli a fertőzés veszélyét. Fotó: Unsplash
Az állat szövetben való tartózkodása ugyanis növeli a fertőzés veszélyét. Fotó: Unsplash
Hirdetés
Ad image

A betegség rövid lefolyású, de annál veszélyesebb.

Már javában elkezdődött az idei kullancsszezon, az orvosok pedig fokozottan hívják fel a figyelmet a kullancs által hordozott vírusokkal szembeni védelemre.

Magyarországon közel 42 őshonos kullancsot tartunk számon, amelyek nemcsak tavasszal, de a klímaváltozásnak köszönhetően már szinte egész évben veszélyt jelent. Ezek a vérszívó paraziták többféle gazdaegyedből táplálkoznak, és betegséget hordozhatnak, illetve terjeszthetnek.

Az emberre leginkább két, kullancs által terjesztett betegség a legártalmasabb, a vírusos agyvelőgyulladás, valamint Lyme-kór.

A klímaváltozásnak köszönhetően már hazánkban is megjelent a Hyalomma marginatum kullancsfaj, amelynek eredeti élőhelye az észak-afrikai és dél-ázsiai területek. A vérszívó állat egyéb veszélyes kórokozó mellett az emberre is halálos krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust is magában hordozza.

„Ha ez a vírus akár egyetlen embert is megfertőz, és továbbterjeszti, akkor a körülötte lévők kétharmada belehalhat” – sokkolt dr. Kapiller Zoltán állatorvos-kullancs szakértő.

A Hyalomma harapásával vagy a fertőzött állatok friss tetemeinek közvetlen kezelésével terjed át az emberre. A krími-kongói vérzéses láz jellemző tünetei a fejfájás, láz, izom- és ízületi fájdalom, hát- valamint hasfájás. A betegség gyors lefolyású, ám súlyosabb akár halálos kimenetelű is lehet. Magyarországon eddig nem számoltak be megbetegedésről – írja az orvostanhallgato.com.

Dr. Kapiller Zoltán továbbá felhívta a figyelmet a kullancs mielőbbi, szakszerű eltávolítására. Az állat szövetben való tartózkodása ugyanis növeli a fertőzés veszélyét.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés