ACNEWS

2024. June 17.   |   Alida, Laura napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Kukucs: Magyarországra jön az uniós kerítésfőnök

Határzár. Fotó: MTI-Rosta Tibor
Határzár. Fotó: MTI-Rosta Tibor
Legalább már hajlandó lesz megnézni, hogyan védi az ország a déli schengeni határt. Lehet, hogy végre fizetnek is érte.
Hirdetés
Ad image

„Kezd kínos lenni Brüsszelben is, hogy Magyarország saját pénzből finanszírozza a közös uniós határ védelmét” – így értékelte az Indexnek Varga Mihály azt, hogy Johannes Hahn, a költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztos elfogadta a meghívását, és a déli határhoz látogat.

A pénzügyminiszter még decemberben írt egy hivatalos levelet írt Johannes Hahnnak: „Az Európai Unió közös határainak védelme sok évtizedes múltra visszatekintő konszenzuson alapul. Az eredeti jogalkotói elképzelés lényege az volt, hogy a közösség külső határainál elhelyezkedő tagállamok a határok védelmét közös finanszírozásból látják el” – szólt a levél.

Magyarország 2015 óta nagyjából 1 millió illegális határátlépést hiúsított meg az ország déli, schengeni határszakaszán. S tavaly év végéig több mint 1,6 milliárd eurót fordított Magyarország határvédelemre, az uniós hozzájárulás mértéke e költségekhez alig haladja meg az egy százalékot.

A pénzügyminiszter levelében ismét nyomatékosan kérte, hogy az Európai Unió nagyobb mértékben járuljon hozzá Magyarország határvédelmi költségeihez.

Első lépésként, mint Varga Mihály közölte, az uniós költségvetési biztos végül elfogadta a meghívását, és Magyarországra látogat.

A találkozóra június második felében kerülhet sor. „Magyarország az Európai Unió leghatékonyabb határvédelmét állította fel a déli határnál, az erre fordított kiadásaink meghaladják a 700 milliárd forintot – miközben az uniós hozzájárulás mértéke ennek csupán néhány százaléka” – összegezte Varga Mihály.

A pénzügyminiszter szerint a költségvetési biztos júniusi látogatása az első lépés abba az irányba, hogy Brüsszel nagyobb szerepet vállaljon a határvédelmi költségeinkből.

Az Index cikke emlékeztet rá, hogy csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy napi 6 millió forintra büntetné Magyarországot az unió a jogi határzár miatt. Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatban pénteken úgy fogalmazott: ez egy faktum.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés