ACNEWS

Külön dohányboltot kapnak a vendégmunkások

Nagy változás jön dohányboltokban: lesz szigorítás és lesz könnyítés is.
Hirdetés
Ad image

Míg a dolgozók kényelme érdekében Lázár János miniszter javaslatára a lakóhelyektől távoli munkahelyeken is működhetnének új dohányboltok (elsősorban a vendégmunkások számára), a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása érdekében szigorodnának a kiskereskedelméről szóló törvények.

A miniszter javaslata szerint az izolált vagy távoli beruházási területeken dolgozó munkavállalók részére is fontos, hogy biztosított legyen a hozzáférés a dohánytermékekhez, ezért célzottan részükre is lehetővé kell tenni a dohánybolti vásárlást. A rendelkezés szerint szükséges, hogy az értékesítés ellenőrzött környezetben történjen, ezáltal csökkentve az illegális vagy feketepiaci kereskedelmet, és biztosítva, hogy a munkavállalók által beszerzett dohánytermékek megfelelnek a jogszabályi előírásoknak.

A szigorítás a fiatalkorúakat és az őket kiszolgáló dohányboltokat érinti. Az őket ismételten kiszolgáló boltoknál  az engedély visszavonására nem kerül sor, de a törvényjavaslat elrendeli az üzlet ideiglenes bezárását 30 napra. A jogsértést megállapító hatóságnak nincs mérlegelési lehetősége a szankció alkalmazása, illetve a zárva tartott napok hosszának megállapítására.

A fiatalkorúak kiszolgálását tiltó rendelkezés megsértése esetén alkalmazandó bírság legalább egymillió forint az első jogsértés esetében, míg a további jogsértések során az előző bírság 150%-a. A bírság mértéke legfeljebb 10 millió forintig terjedhet – olvasható a törvénymódosításban.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés