ACNEWS

Különös hajhullás a koronavírus kései utóhatása

fotó: koronavírus / pixabay
fotó: koronavírus / pixabay
A koronavírussal fertőzött embereknél nagyobb a hajhullás kockázata. A 20 éves és idősebb nők és férfiak egyformán érintettek.
Hirdetés
Ad image

A legtöbb ember, aki a koronavírusban megbetegszik, megfázástól, köhögéstől és láztól szenved. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a fertőzés új hosszú távú következményekkel is járhat. Ezek közé tartozik már a körkörös hajhullás is. Egyre több az alopeciával (hajhullás különböző fajtái) küzdő betegekről szóló jelentés.

A alopecia autoimmun betegség. Kiválthatják vírusok, védőoltások és pszichológiai stressz. „Egyre több beszámoló érkezik az alopecia megjelenéséről, súlyosbodásáról és kiújulásáról a Covid-19 után” – olvasható a Jama Dermatology című szaklapban megjelent beszámolóban.

A dél-koreai kutatók 260 000 Covid-fertőzött és 260 000 nem fertőzött ember adatait elemezték. Az eredmény: a Covid-fertőzötteknél hatszor nagyobb volt a hajhullás esélye. Az életkor és hogy férfi vagy nő az illető, nem játszik szerepet. A 20 év feletti férfiak és nők egyformán érintettek voltak – írta a blick.ch.

„Mindazonáltal kevés bizonyíték van a Covid-19 és az alopecia közötti kapcsolatra” – áll a tanulmányban. Nem lehet például ellenőrizni, hogy a hajhullást a fertőzés vagy a világjárvány okozta általános pszichológiai stressz váltotta-e ki.

De bizonyos esetekben csak átmeneti a hajhullás. A New York Times a telogén effluvium gyakoriságáról ír. Ez egy olyan hirtelen hajhullás, amely eltűnik.. „A kutatók megállapították, hogy azoknál, akiknek már volt Covid-19 fertőzésük, négyszer nagyobb valószínűséggel alakul ki hajhullás, mint azoknál, akik nem voltak fertőzöttek” – áll a cikkben.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés