Az agy egészsége fontos tényező az általános egészség és a jólét szempontjából. Ha az agy a kelleténél gyorsabban öregszik, az olyan betegségek jele lehet, mint akár az Alzheimer-kór. A Fitbook cikke szerint azonban a legfrissebb kutatások azt igazolják, hogy a fogyással kombinált étrendi változtatások fiatalító hatással lehetnek az agyra.
Egy nemrég közzétett tanulmány kimutatta, hogy a futás pozitív hatással lehet a memória teljesítményre. De mi a helyzet a táplálkozással? Köztudott, hogy az elhízás negatív hatással lehet a központi idegrendszerre, és így elősegíti az agy gyorsabb leépülését. Nem világos azonban, hogy a fogyás visszafordíthatja-e ezt a hatást. Izraeli tudósok azt vizsgálták, hogy a fogyás hogyan befolyásolja az agy öregedését a klasszikus és a zöld, mediterrán étrenddel összefüggésben.
A vizsgálat menete
A vizsgálatot randomizált, kontrollált kísérlet részeként végezték el. Ebbe a kutatásba 102 olyan személyt választottak be, akik 30 évnél idősebbek voltak és hasi elhízásban szenvedtek. Ez azt jelenti, hogy emelkedett BMI-vel (≥ 30 kg/m2) rendelkeztek, amihez a hasi zsír fokozott aránya párosult. (Ezt a derékkörfogat határozta meg: férfiaknál 102 centiméternél, nőknél 88 centiméternél nagyobb.)
A vizsgálat résztvevőit arra kérték, hogy 18 hónapon keresztül kövessenek egy meghatározott étrendet, illetve három különböző csoportba osztották őket. Az egyik csoport a mediterrán étrendet, a másik a zöld mediterrán étrendet követte, a harmadik csoport pedig kontrollcsoportként szolgált – ez az általános egészséges táplálkozási irányelveket követte. Mindhárom csoportot arra kérték, hogy végezzenek rendszeres testmozgást. A mediterrán étrendnek az agy korára gyakorolt hatását mágneses rezonanciás képalkotó eljárással (MRI) vizsgálták.
Különbség a mediterrán étrend és a zöld mediterrán étrend között
A mediterrán diétára a növényi eredetű élelmiszerek magas aránya jellemző. Az állati fehérjeforrásokat mérsékelten fogyasztják, a hangsúlyt a halakra, valamint a fehér húsokra helyezik – a vörös húsok kerülendők. A zöld mediterrán étrend hasonló a klasszikus mediterrán étrendhez, de nagyobb arányban tartalmaz növényi ételeket, valamint zöld teát és a Wolffia globosa nevű vízi növényt, ismertebb nevén „kacsalábonyt”. Ennek hátterében az áll, hogy ez a csoport így nagyobb mennyiségben fogyasztott polifenolokat, amelyek a másodlagos növényi anyagok közé tartoznak.
A két mediterrán diéta egyikét követő csoportok kalóriaszegény, zöldségekben gazdag étrendet kaptak, marha- és bárányhús helyett baromfit és halat. A résztvevők emellett napi 28 gramm diót is ettek. A „zöld” csoport emellett naponta három-négy csésze zöld teát ivott.
Kilenc hónap alatt megfiatalodott az agy
A tanulmány alapján kiderült, hogy a fogyás az agy lassabb öregedésével járt együtt. Azoknál az alanyoknál, akik egy százalékkal csökkentették testsúlyukat, az agy öregedési folyamata kilenc hónappal lelassult. Egy másik pozitív hatás a májzsír csökkenése volt. A tanulmány továbbá azt is kimutatta, hogy különösen a feldolgozott élelmiszerek, édességek és italok alacsonyabb fogyasztása jár együtt az agy kisebb mértékű öregedésével. A dió és a zöld tea fogyasztása viszont nem járult hozzá jelentősen a fiatalító hatáshoz.