ACNEWS

Küzdelem a pelenkával: mindent a felnőtt inkontinenciáról

Fotó: EverDerm jóvoltából
Fotó: EverDerm jóvoltából
Megkezdődött a Világ Kontinencia Hét, aminek kapcsán annak jártunk utána, hogy mégis mit lehet kezdeni az inkontinenciával. És miért is nem kéne, hogy az erről való kommunikáció kellemetlen legyen.
Hirdetés
Ad image

Ezen a héten tartják világszinten a World Continence Week-et, azaz a Világ Kontinencia Hetét, melynek célja, hogy segítsen csökkenteni a tabu- és szégyenérzetet, amelyek gyakran kísérik az inkontinenciaval élő embereket. Emellett lehetőséget teremt a tudatosság és az információ terjesztésére a kezelési lehetőségekről és az elérhető erőforrásokról.

Mi az inkontinencia és mi okozhatja a kialakulását?

Az inkontinencia egy olyan egészségügyi állapot, amelyben az adott személy nem képes kontrollálni a vizelet vagy székletürítési folyamatot. Ez a probléma különböző súlyosságú lehet. Enyhe formájában csak időnként előforduló vizeletcsepegésről van szó, míg súlyos esetekben teljes kontrollvesztés jellemző, amikor a személy nem tudja tartani a vizeletet vagy székletet és azok akaratlanul kiürülnek.

Ezen állapot kialakulásának okai igen változóak lehetnek:
  • Izomgyengeség: a medencefenék izmainak gyengülése, melyet szülés, öregedés vagy bizonyos műtétek okozhatnak.
  • Hormonális változások: különösen a menopauza idején, amikor az ösztrogénszint csökken, a húgycső és a hólyag szövetei elvékonyodhatnak és gyengülhetnek.
  • Fertőzések: a húgyúti fertőzések átmeneti inkontinenciát okozhatnak.

Az inkontinencia kezelési módszerei

Az inkontinencia kezelése attól függ, hogy milyen típusú inkontinenciáról van szó, valamint az alapvető okoktól, ám vannak “általános” kezelési módszerek, amelyek a legtöbb esetben megoldást nyújthatnak.

  • Medencefenék gyakorlatok: az úgynevezett Kegel-gyakorlatok célja a medencefenék izmainak megerősítése, amelyek segítenek a vizelet visszatartásában.
  • Elektromos stimuláció: az izmok elektromos árammal történő stimulálása segíthet az izomerő növelésében és a hólyag kontrolljának javításában.
  • Gyógyszeres kezelés: bizonyos gyógyszerek segíthetnek a hólyag izmainak ellazításában vagy erősítésében, illetve a húgyhólyag működésének javításában.
  • Sebészeti beavatkozások: súlyosabb esetekben műtéti eljárások is rendelkezésre állnak, amelyek segíthetnek a hólyag és a húgycső helyzetének javításában, vagy a medencefenék izmainak megerősítésében.

De vajon melyik a legeredményesebb kezelési módszer?

Gépi gátizomerősítő. Fotó: EverDerm jóvoltából

Az EverDerm Klinika egy új és innovatív kezelést kínál az inkontinencia kezelésére: az EMSELLA gépi gátizomerősítést. Az EMSELLA kezelés HIFEM (High-Intensity Focused Electromagnetic) technológiát használ, amely közvetlenül stimulálja a medencefenék izmait. A gép egy kezelés során körülbelül 10.000 szupramaximális izomösszehúzódást indít be a medencefenék izomzatának teljes területén, amely annak megemelkedését eredményezi. Mindössze 8-10 alkalom után jelentős javulás tapasztalható, és az inkontinencia tünetei megszűnhetnek. Ráadásul, mivel ez a módszer megerősíti a gátizmokat, a probléma valószínűleg a kezelés után nem alakul ki újra. (X)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés