ACNEWS

2024. July 22.   |   Magdolna napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Lakat kerül a győri börtönre – sorra tűnnek el a rabok

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A büntetés-végrehajtási szervezet úgy döntött, hogy néhány hónapon belül kiürítik a győri börtönt. Egy szökési kísérlet miatt számolják fel.
Hirdetés
Ad image

Számos biztonsági és fenntarthatósági szempontot mérlegelve a büntetés-végrehajtási szervezet úgy döntött, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetet néhány hónapon belül kiüríti. A fogvatartottakat szép sorban, fokozatosan más börtönökbe szállítják át. Ezt közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) az MTI-vel szerdán. A történet egyik oka még márciusra nyúlik vissza, amikor egy letört ágylétra darabjával akarták kibontani zárkájuk falát fogvatartottak Győrben. A szökési kísérletet időben észlelték, így az elítélteknek esélyük sem volt a szökésre.

Elavult a győri börtön

Az eset után indult belső vizsgálat megállapította, hogy az 1910-es években épült börtön annyira leromlott műszaki állapotban van, hogy a biztonságos fogvatartás feltételi nem biztosíthatóak teljeskörűen. Ez tette lehetővé, hogy a fogvatartottak egy letört fémdarabbal megbontsák a falazatot. „A vizsgálat azt is feltárta, hogy az épület annyira korszerűtlen, hogy felújítása, átalakítása, a megfelelő biztonságtechnikai eszközökkel történő felszerelése aránytalanul magas költséggel járna. Nyilvánvalóvá vált, hogy a mára már elavult műszaki megoldások jelentősen növelik a rendkívül költséges üzemeltetést. Az ingatlan nem szigetelt, régi nyílászárókkal, korszerűtlen fűtés-, víz- és villamos hálózattal rendelkezik. A mindössze 165 ember fogvatartására szolgáló intézet nem éri el a büntetés-végrehajtási szervezet elhelyezési kapacitásának 1 százalékát sem. Az üzemeltetési költségei mégis vetekszenek a nagy börtönök rezsijével” – tájékoztatott Makula György ezredes, a kommunikációs főosztály vezetője.

Új intézet épül

A büntetés-végrehajtási szervezet úgy döntött, hogy az intézetet néhány hónapon belül kiüríti, a fogvatartottakat más börtönökbe szállítja át. Makula György felhívta a figyelmet arra, hogy az intézet kiürítése nem jár elbocsátással. A győri börtönben szolgálatot teljesítőknek új beosztást biztosítanak, és a BVOP buszokat indít, hogy a munkatársakat a lakhelyükhöz legközelebb eső, másik börtönben tudják továbbfoglalkoztatni. Kitért arra is, hogy a digitális forradalom kijelöli a magyar büntetés-végrehajtás férőhely- és szervezetfejlesztési koncepciójának új irányait. Ez olyan innovatív kezdeményezésekben nyilvánul meg, mint a csengeri okosbörtönprojekt, ahol egy 1500 ember befogadására képes, új „okosbörtön” épül. A projekt egyik fő célja a rendkívüli események digitális eszközökkel történő prognosztizálása, megelőzése, valamint a felügyelet munkaterheinek csökkentése. Mindehez a mesterséges intelligenciát hívják segítségül. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés