ACNEWS

Lassú összeomlás: Bruce Willis nincs tudatában a betegségének

Fotó: Wikimedia/Gage Skidmore
Fotó: Wikimedia/Gage Skidmore
Februárban közölte a Die Hard sorozat, valamint a Ponyvaregény sztárjának családja, hogy a színész demenciában szenved.
Hirdetés
Ad image

Azt már 2022 márciusában megtudtuk, hogy a hollywoodi sztár afáziában szenved, és a betegsége miatt befejezi filmes karrierjét. (Az afázia a beszéd megértésének, valamint az írás és az olvasás zavara, amely különböző betegségek következtében alakulhat ki.) Tavaly februárban aztán a hozzátartozók bejelentették, hogy a színész pontosabb diagnózist kapott: frontotemporális demenciában szenved (FTD).

„Éppolyan nehéz ez a diagnosztizált betegnek, mint amennyire a családnak is” – nyilatkozott feesége, Emma Heming-Willis az NBC csatorna Today című reggeli műsorának hétfői adásában. A kétgyermekes anya azt is megosztotta a rajongókkal, hogy nehéz megmondani, férje teljes mértékben tisztában van-e azzal, hogy milyen betegségben szenved. Kicsi rá az esély. Heming-Willis szerint egyszerre volt áldás és átok, hogy kaptak egy pontos diagnózist. Ennek köszönhetően jobban megérti, mi történik a férjével és elfogadja a betegségét. Ugyanakkor a helyes diagnózis Willis számára ettől nem kevésbé fájdalmas.

A frontotemporális demencia egy neurodegeneratív rendellenesség. A betegség hatására az idegsejtek először az agy homlok- és halántéktájékán – frontális és temporális lebeny – bomlanak le. Kezdetben sok beteg és a környezete csak azt veszi észre, hogy az érintett személy apatikus és ingerlékeny lesz. Később azonban már a memória is károsodik – írja a blich.ch.

Emma Heming-Willis azt is megosztotta a nézőkkel, hogy tizenegy és kilenc éves lányaival nyíltan beszélt édesapjuk betegségről: „Bruce mindannyiunknak egy ajándék, én azt a feladatot tűztem ki magam elé, hogy elmagyarázzam nekik, mi is ez a betegség és milyen következményekkel jár”.

Emma Heming-Willis és Bruce Willis 2009 óta házasok. Willisnek három felnőtt lánya van Demi Moore színésznővel kötött első házasságából. Mindannyian rengeteg időt töltenek a filmsztárral és Emmának, valamint a lányoknak is mindenben segítenek. Heming-Willis elmondta, hogy a házasságában nem annyira gondozónak, mint inkább gondoskodó partnernek tartja magát. „Bruce a társam, így én vagyok a gondoskodó partnere” – mondta.

Mint kiderült, az elmúlt hetekben és hónapokban azt is megtanulta, mennyire sokat számít, hogy mint ápoló segítséget és támogatást tudjon kérni másoktól. Fontosnak tartja, hogy a mint gondoskodó partner vigyázzon magára, hogy a legjobb partnerei lehessen annak, akit ápol.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés